Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ύστερα από μια μακρόχρονη και εργώδη προσπάθεια για την ανεύρεση ενός αξιοπρεπούς κτιρίου για τη στέγαση των Δικαστηρίων του Πειραιά πρότεινε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την επισκευή του κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά και ήδη παραχωρηθέντος κατά χρήση ομόφωνα στο ελληνικό Δημόσιο για τον σκοπό αυτό. Τη χωροθέτηση αυτή υποστηρίζουν όλοι οι φορείς της πόλης (Δήμος Πειραιά διά του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γιάννη Μώραλη, Περιφέρεια Πειραιά διά του νεοεκλεγέντος αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη, Εκκλησία, επιμελητήρια, σύλλογοι), αφού είναι προφανές πως λειτουργεί προς όφελος τής ήδη υποβαθμισμένης πόλης μας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε με την πρόταση αυτή, αφού ήδη ερευνάται αρμοδίως (Θέμις Κατασκευαστική) η λειτουργικότητα και στατικότητα του κτιρίου.

Περαιτέρω σχετικά με την πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προσωρινή μεταστέγαση των υπόλοιπων δικαστηρίων και δικαστικών υπηρεσιών (Διοικητικό Εφετείο και Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο, Πταισματοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, Κτηματολόγιο κ.λπ.) στις πρώην καπναποθήκες Κεράνη στη Νίκαια είμαστε απόλυτα και κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία τέτοια ενέργεια, αφού είναι γνωστό ότι στη χώρα μας ισχύει «το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού». Περαιτέρω η άρνησή μας αυτή αιτιολογημένα συνίσταται στο ότι αφενός στην πόλη μας υπάρχουν κτίρια με όρους ασφαλείας, υγιεινής και οικονομικά συμφερότερα του καταβαλλόμενου ετήσιου μισθώματος των 650.000 ευρώ και αφετέρου έχει τη δυνατότητα το υπουργείο Δικαιοσύνης να καλύψει το ορφανό (κενό) κτίριο της Νίκαιας για το οποίο καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο (λόγω υφιστάμενης σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ – ΠΑΝΓΑΙΑ) 2.650.000 ευρώ ετήσιο μίσθωμα είτε με την παραχώρηση για τη στέγαση όλου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (βλ. από 23/7/2014 σχετική αιτιολογημένη ερώτηση στη Βουλή του πρώην αρμόδιου υπουργού Μάξ. Χαρακόπουλου) είτε με τη στέγαση όλων των Ανεξάρτητων Αρχών αλλά και των απανταχού στη Νοτιοδυτική Αττική λειτουργουσών μισθωμένων δημόσιων υπηρεσιών.

Την αναγκαιότητα της παραμονής των Δικαστηρίων στην πόλη μας έχουν αποδεχθεί τόσο ο πρόεδρος της κυβέρνησης όσο και ο αντιπρόεδρος σε επιμέρους συναντήσεις που έχουν γίνει, όπως επίσης και οι βουλευτές όλων των κομμάτων του Πειραιά.

Είναι προφανές ότι η πόλη του Πειραιά είναι ενωμένη ανεξάρτητα από ιδεολογικές αναφορές και αφετηρίες σε έναν κοινό στόχο. Τα Δικαστήρια είναι πνεύμονας ζωής και ο Πειραιάς έχει ανάγκη από οξυγόνο.

Ο Γιώργος Σταματογιάννης είναι πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά