Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι παραλίες δεν πουλιούνται. Από το ΤΑΙΠΕΔ όμως πουλιούνται οι δημόσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις. Κυριολεκτικά, ξεπουλιούνται. Κορυφαίο παράδειγμα, η «Σαχάρα» στη Χαλκιδική (420 στρέμματα με αμμοθίνες, που σήμερα «ισιώνουν» μπουλντόζες κόντρα στους κατοίκους) πουλήθηκε προς 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,7 ευρώ/τ.μ.!
Και είναι πολλές αυτές οι εκτάσεις. Με τα τελευταία ΦΕΚ πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ 168 παραθαλάσσια «οικόπεδα» έκτασης 77.000 στρεμμάτων, τα 43.000 από αυτά στα νησιά. Η Ρόδος «διαλύεται» με 11 τεράστιες παραλιακές εκτάσεις. Στο Ηράκλειο πουλιέται η πρώην αμερικανική βάση των Γουρνών, 1.000 στρέμματα. Κως, Μήλος, Νάξος, Ηρακλειά, Ανδρος, Τήνος, Πάρος, Σάμος, Λέσβος, Κέρκυρα (η Ισσός μετά τον Ερημίτη), Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθος, η Χρυσή Αμμουδιά στη Θάσο, οι Κουκουναριές στη Σκιάθο. Η «Ρόδος» της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι η Πελοπόννησος: 40 γιγάντιες παραθαλάσσιες εκτάσεις σε όλους τους νομούς - Κόλπος του Καραθώνα, Γαλατάς (Κυλλήνη), Ζαχάρω, Γιάλοβα Πύλου και Ελαφόνησος.
Για τις δημόσιες εκτάσεις η πλειοψηφία της Βουλής έχει ρυθμίσει ήδη τα πάντα προκειμένου να γίνουν «ελκυστικές» στους «επενδυτές»: ιδιωτική χωροταξία και πολεοδόμηση υπεράνω οποιουδήποτε ρυθμιστικού σχεδίου, ΕΣΧΑΔΑ, ένταξη στις προς πώληση εκτάσεις περιοχών Natura, δρυμών, αρχαίων μνημείων, ποταμών και λιμνών. Τι λείπει; Στις παραθαλάσσιες, παρότι νομοθετήθηκαν από πέρυσι μπάζωμα ακτών και αλλαγή της ακτογραμμής, ακόμα δεν μπορούν να χτίσουν νόμιμα πλάι στο κύμα και στα μπαζωμένα. Και - θεωρητικά - ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να αποκλείσει από την ακτή «του» όσους θέλουν να κολυμπήσουν. Για να πουληθούν τα ακίνητα πάνω στο κύμα - τωρινά και μελλούμενα - η κυβέρνηση κυοφορεί το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. «Προαπαιτούμενα», η μετατροπή άλλων παραλιών α λα Ισπανία (κουφάρια «παραθεριστικών χωριών») και άλλων σε περίκλειστα «γκέτο πλουσίων». Θα το επιτρέψουμε;
Η Νάντια Βαλαβάνη είναι βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από