Από την αρχή αξιολογεί το υπουργείο Οικονομικών τα μνημονιακά φοροεισπρακτικά μέτρα, με στόχο να εισηγηθεί στη συνέχεια, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, μέτρα ελάφρυνσης με τεκμηριωμένο τρόπο.

Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο της διαδικασίας αξιολόγησης μπαίνουν η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης καθώς και τα ειδικά χαρακτηριστικά του ΕΝΦΙΑ. «Αυτά πρέπει κάποιος να τα δει νηφάλια» ανέφερε χθες πηγή του περιβάλλοντος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Οι φοροελαφρύνσεις πάντως δεν τοποθετούνται στο άμεσο μέλλον. Θα τεθούν στην τρόικα όταν έρθει για τη «μεγάλη διαπραγμάτευση» και στόχος είναι να ισχύσουν στη μεταμνημονιακή εποχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δηλαδή από το 2015, εφόσον το Μνημόνιο έχει τελειώσει μέχρι τότε.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ. Προηγουμένως, ο Γκίκας Χαρδούβελης θέλει να οικοδομήσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Και αυτό σχεδιάζει να το κάνει πρώτα πρώτα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων (έξι τον Ιούνιο και έξι τον Ιούλιο) καθώς και με την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. «Αργότερα θα δούμε τις ελαφρύνσεις εφόσον φανεί ότι πιάνουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και επιβεβαιωθεί ότι βελτιώνεται η οικονομία» επισημαίνει η πηγή από το περιβάλλον του υπουργού. Το χρονοδιάγραμμα αυτό μας οδηγεί στον Οκτώβριο, όταν κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Το σχέδιο του νέου υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι να αναθέσει στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τη διαμόρφωση πίνακα όλων των μέτρων και πολιτικών της τελευταίας τετραετίας, με τις επιπτώσεις τους στον προϋπολογισμό αφενός και στην ανάπτυξη αφετέρου. Θα είναι μια ανάλυση «τεχνικής ευαισθησίας», σύμφωνα με τον επιστημονικό της όρο. Ετσι, π.χ. τα έσοδα που αποδίδει ένας φόρος μπορεί να αποδειχθεί ότι αντισταθμίζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις του στην ανάπτυξη, δίνοντας όπλο στην κυβέρνηση να εισηγηθεί τη μείωσή του.

«ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΔΙ». Μάλιστα, η ίδια πηγή υποστήριξε ότι αυτή η ανάλυση θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από δύο χρόνια. «Πρέπει επιτέλους να πατήσουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε» είπε η πηγή του περιβάλλοντος του υπουργού και πρόσθεσε: «Η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε».

Τα άλλα σχέδια του Γκίκα Χαρδούβελη περιλαμβάνουν έξοδο στις αγορές αλλά «εν καιρώ», κάποια στιγμή το επόμενο εξάμηνο.

Ακόμη φέρεται να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για την αντιμετώπιση της οποίας θα καταρτίσει σχεδιασμό με τη νέα γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Η θέση του υπουργού είναι ότι πρέπει να προχωρήσει η μηχανοργάνωση και η αποφυγή επαφής πολίτη και Εφορίας. «Ο κουμπαράς για να ελαφρυνθεί ο πολίτης είναι η φοροδιαφυγή» φέρεται να υποστηρίζει ο υπουργός. Υψηλή προτεραιότητα έχουν για τον κ. Χαρδούβελη και το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας, για την οποία σχεδιάζει παρεμβάσεις, καθώς και η προώθηση των εξαγωγών.

Χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής

Ο υπουργός Οικονομικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για την αντιμετώπιση της οποίας θα καταρτίσει σχεδιασμό με τη νέα Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η θέση του υπουργού είναιπως πρέπει να προχωρήσειη μηχανοργάνωση και η αποφυγή επαφής πολίτη και Εφορίας.«Ο κουμπαράς για να ελαφρυνθεί ο πολίτης είναι η φοροδιαφυγή» φέρεται να υποστηρίζειο υπουργός.