Βιάστηκαν ορισμένοι να θέσουν το ανυπόστατο δίλημμα ΠαΣοΚ – Ελιά, προσπαθώντας να μας κρατήσουν μακριά από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Παραγνωρίζουν ότι το άλλοτε ισχυρό και πολυδύναμο κόμμα μας είναι σήμερα ακρωτηριασμένο εξαιτίας των πολιτικών που ακολούθησε στην τελευταία κυβερνητική του θητεία, εμπνευστές των οποίων ήταν πολλοί από αυτούς.

Εμφανίζονται λοιπόν σήμερα οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της καταβαράθρωσης του ΠαΣοΚ να υπερασπίζονται τον σοσιαλιστικό του χαρακτήρα. Προφανώς, δεν τους απασχολεί η συρρίκνωσή του. Ζώντας στον μικρόκοσμό τους δίνουν μάχες οπισθοφυλακής γι’ αυτά που έχασαν. Σκιαμαχώντας με το παρελθόν αρέσκονται σε ανώφελες διακηρύξεις. Αδυνατούν ή δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι η ανάκαμψή του είναι συνυφασμένη με το δυναμικό παρόν στις πολιτικές εξελίξεις.

Ξαφνικά θυμήθηκαν το ΠαΣοΚ θέτοντας ψευδεπίγραφα διλήμματα. Βάλλουν κατά της Ελιάς γιατί θέλουν να οικειοποιηθούν το κόμμα –λίγο τους νοιάζει αν είναι μικρό, μίζερο και αποστεωμένο. Το βλέπουν σαν κληροδότημα και συμπεριφέρονται σαν ιδιοκτήτες. Στην πραγματικότητα θέλουν το κόμμα μας έναν μαρμαρωμένο μηχανισμό. Δεν προσβλέπουν ούτε στην ανασύσταση ούτε στην ανανέωση των δυνάμεών του.

Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του Μ. Ρέντσι, έδειξε ότι οι πολιτικοί φορείς που προχωρούν σε βαθιές τομές με το παρελθόν τους επικαιροποιούν τον λόγο τους, αναπλάθουν τις σχέσεις τους με το εκλογικό σώμα, ανακτούν το χαμένο έδαφος και αναδεικνύονται ξανά πρωταγωνιστές.

Το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να μετατραπεί σε μουσειακό είδος για να εξυπηρετήσει τις ανομολόγητες επιδιώξεις διάφορων αξιωματούχων του. Συμμετέχει στην Ελιά και τη στηρίζει, χωρίς να χάνει την ιδεολογική αυθυπαρξία του και την πολιτική του ταυτότητα.

Το εγχείρημα της Ελιάς ενέχει τις προϋποθέσεις ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς –αν υπερβούμε τα σύνδρομα της φοβικότητας, της αυθεντίας, του ηγεμονισμού, της κομματοκρατίας και της αλαζονείας.

Η θεμελίωση μιας νέας, σύγχρονης και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς είναι ζωτική ανάγκη για τη χώρα.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ, αναπληρωτής υπουργός Υγείας