Το πιο ανησυχητικό μήνυμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι –χωρίς αμφιβολία –η πρωτοφανής ανθεκτικότητα του ναζιστικού μορφώματος. Η Χρυσή Αυγή –μια εγκληματική οργάνωση με στρατιωτική δομή και εκπαίδευση που εκφοβίζει και σκοτώνει συνανθρώπους μας –πήρε σε όλη τη χώρα ποσοστά υψηλότερα από αυτά των εθνικών εκλογών. Ξεπέρασε μάλιστα σε κάποιες περιοχές της Αττικής (π.χ. στα Σεπόλια) το εξωφρενικό 20%!

Είναι φανερό ότι αυτές οι χιλιάδες των πολιτών που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή δεν το έκαναν επειδή παραπλανήθηκαν από τη ρητορική δεινότητα του Κασιδιάρη και του Παναγιώταρου. Εριξαν την ψήφο τους στο κόμμα του μίσους από συνειδητή πολιτική επιλογή. Ουσιαστικά επιβράβευσαν τις θρασύδειλες και αυταρχικές μεθόδους των ταγμάτων εφόδου και είναι συνένοχοι των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα.

Η στοιχειώδης αντίδραση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου σε μια χώρα που έχει θρηνήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από τις θηριωδίες των Ναζί στην Κατοχή θα ήταν όχι μόνο να καταδικάσουν αυτή την κοντόθωρη συμπεριφορά των συμπολιτών μας. Αλλά και να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν ούτε μία ψήφο όσων στηρίζουν φασίστες και ναζιστές –όπως έκαναν πριν από λίγες μέρες οι κ.κ. Σουλτς και Γιούνκερ.

Αντ’ αυτού υπήρξαν ολόκληρα κόμματα αλλά και μεμονωμένοι υποψήφιοι που έκαναν το ανήκουστο: δικαιολόγησαν τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής –τους αντιμετώπισαν ως «πεπλανημένους» και επιπόλαιους –μόνο και μόνο για να τους χαϊδέψουν τα αφτιά και να τους καλοπιάσουν ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών της Κυριακής.

Αυτή η πολιτική συμπεριφορά, και μάλιστα κομμάτων της Αριστεράς, είναι ακόμη πιο ανησυχητική και από αυτή καθαυτή την άνοδο της Χρυσής Αυγής. Δείχνει απαράδεκτο καιροσκοπισμό και επικίνδυνη ψηφοθηρία και ενθαρρύνει κινήσεις συνδιαλλαγής με τους εχθρούς της δημοκρατίας.

Με τον ίδιο τρόπο που η κρίση, η ανεργία και η φτώχεια δεν είναι δικαιολογία (ούτε ήταν το 1940) για να στραφούν οι πολίτες στους φασίστες, έτσι και η επιδίωξη για την επικράτηση της Δούρου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα γλυκά μάτια στους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.