Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στη Λεωφόρο στο ματς Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, με την οποία τόνισε πως η Πολιτεία πρέπει να λάβει υπόψη της τα όσα έγιναν και να δράσει με την «ταυτοποίηση και την τιμωρία των κακοποιών». Επίσης δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει τις ΠΑΕ «ανέτοιμες» να συμβάλουν στο έργο τις αντιμετώπισης της βίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιάννη Ανδριανού:

«Τα χθεσινά γεγονότα ντροπής αποδεικνύουν πως οι ΠΑΕ ήταν ανέτοιμες να συμβάλουν στο μέτρο που τους αντιστοιχεί στην αντιμετώπιση της βίας. Αυτό το δεδομένο πρέπει όλοι να το λάβουμε σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της δράσης μας από δω και στο εξής.

Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη και η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας θα διερευνήσουν τις ευθύνες για όσα συνέβησαν, καθώς επίσης θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για την άμεση ταυτοποίηση και την τιμωρία των κακοποιών στοιχείων που για ακόμη μία φορά αμαύρωσαν το ελληνικό ποδόσφαιρο, χρησιμοποιώντας προς τούτο και το διαθέσιμο οπτικό υλικό».

Νίκος Δένδιας: «Δεν ήταν επαρκής ο έλεγχος ούτε από την ΕΛ.ΑΣ. ούτε από τους seciurity»

Νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας είχε παραδεχθεί πως ήταν ανεπαρκής ο έλεγχος των οπαδών.

«Προφανώς ο έλεγχος, τόσο από τους security όσο και από την Ελληνική Αστυνομία, δεν μασάω τα λόγια μου, σε συγκεκριμένες θύρες δεν ήταν επαρκής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προσέθεσε: «Ηδη γίνεται έρευνα γι’ αυτό. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει, ξέρω πολύ καλά ότι όταν μπαίνουν οργανωμένοι οπαδοί κάθε ομάδας μέσα, πόσο είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί ο καθένας ξεχωριστά. Γι’ αυτό και μιλήσαμε προηγουμένως για συνολική αποτυχία του μοντέλου συνεννόησης μεταξύ των δύο ομάδων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο έλεγχος δεν ήταν πλήρης και είδαμε τις συνέπειες. Επ’ αυτού και έρευνα γίνεται εσωτερικά στην Αστυνομία και κυρώσεις θα επιβληθούν».

Αλαφούζος: «Συγγνώμη για την… πρόσκληση των αντιπάλων μας στη Λεωφόρο»

Οσον αφορά στις δύο εμπλεκόμενες ομάδες, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, υπήρξαν τη Δευτέρα δημόσιες τοποθετήσεις είτε με τη μορφή δηλώσεων, είτε με ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος ζήτησε «συγγνώμη από τους οπαδούς, την τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού» για τα επεισόδια που προκλήθηκαν λόγω και της παρουσίας οπαδών του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Με γραπτή του δήλωση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ ο Γιάννης Αλαφούζος επισήμανεότι η εκτίμησή του για κοινή συνύπαρξη οπαδών αποδείχθηκε υπεραισιόδοξη, ύστερα τα επεισόδια που έγιναν στη Λεωφόρο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά η δήλωσή του Γιάννη Αλαφούζου:

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους οπαδούς, τη τεχνική ηγεσία και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας. Η εκτίμησή μου για το επόμενο βήμα, που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μαζί, αποδείχτηκε υπεραισιόδοξη. Η καλή και σωστή πρωτοβουλία του Παναθηναϊκού, να προσκληθούν στο γήπεδό του οπαδοί των αντιπάλων, στο χθεσινό παιχνίδι, δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Είναι προφανές πως δεν θα επανέλθω μέχρις ότου βεβαιωθούμε ότι οι συνθήκες συνύπαρξης στη μεγάλη γιορτή, που είναι το ποδόσφαιρο, έχουν οριστικά βελτιωθεί».

Μάλιστα, μετά τα γεγονότα της Λεωφόρου η ΠΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας να μεταβούν στην Τρίπολη για το επόμενο ματς με τον τοπικό Αστέρα.

Καταδικάζει τα επεισόδια ο ΠΑΟΚ

Από την πλευρά της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε τα επεισόδια της Κυριακής στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης. αποδεικνύεται πως είναι αρκετά μπερδεμένος όσον αφορά τις σχέσεις του με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Οταν ανέλαβε την ομάδα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα σκληρός απέναντι σε αυτούς που δημιουργούν επεισόδια. Στις 9 Μαρτίου, όμως, μετά τη νίκη επό του Ολυμπιακού μέσα στην Τούμπα, σε δηλώσεις του στην συνδρομητική τηλεόραση, είχε φανεί πολύ πιο ανεκτικός: «Ολοι, καλοί, κακοί, δυνατοί, αδύνατοι, επιθετικοί, φιλικοί, όλοι είναι η οικογένεια του ΠΑΟΚ» είχε δηλώσει τότε.

Ακολούθησαν τα απαράδεκτα γεγονότα στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό του για τη νίκη-πρόκριση ο Ιβάν Σαββίδης άρχισε και πάλι να προβληματίζεται για τη συμπεριφορά των οργανωμένων οπαδών.

Και μετά και τα επεισόδια στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ καταδικάζει απερίφραστα τα επεισόδια στον αγώνα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και σκοπεύει να προβεί σε κάθε ενέργεια που κρίνεται αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδεώδη και την ιστορία του Δικέφαλου.Οι κανόνες συμπεριφοράς είναι ξεκάθαροι και επιβάλλεται να γίνουν σεβαστοί από όλους. Η θέση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφορικά με τη συμπεριφορά των οπαδών έχει εκφραστεί επανειλημμένως.Κάθε ενέργεια βίας είναι εκτός λογικής της συμπαράστασης προς την ομάδα. Ακόμη κι αν είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε μορφής πρόκλησης.

» Ο ΠΑΟΚ οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι ο ίδιος ο οργανισμός του Συλλόγου να εκπέμπει υγεία, να βγάζει περηφάνια και να εμπνέει σεβασμό στα αθλητικά ιδεώδη».

Σούπερ Λίγκα: Είχαμε προειδοποιήσει

Το πρόβλημα της κοινής παρουσίας οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟ και του ΠΑΟΚ είχε σημειώσει εγκαίρως η Σούπερ Λίγκα με επιστολή της από την περασμένη Παρασκευή προς την ΕΛ.ΑΣ. Η διοργανώτρια αρχή είχε επισημάνει τους κινδύνους που θα προέκυπταν κατά τη διάρκεια της άφιξης των οπαδών του ΠΑΟΚ στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας καθώς και της απουσίας επαρκούς «νεκρής ζώνης» στις εξέδρες του γηπέδου.