«Οι διωκτικές αρχές είχαν σαφή γνώση της συνεργασίας αυτής» δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Δένδιας για τη συνεργασία του Χριστόδουλου Ξηρού με τους Πυρήνες της Φωτιάς, αφήνοντας εμμέσως νέες αιχμές για τις ευθύνες του υπουργείου Δικαιοσύνης, του οποίου ήταν και αρμοδιότητα η επίβλεψη των φυλακισμένων τρομοκρατών. Εξάλλου στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε και στα «θέματα που υπάρχουν στο σωφρονιστικό σύστημα»…

«Είναι φανερό ότι αντιμετωπίζουμε ένα μέτωπο από την πλευρά της τρομοκρατίας και μάλιστα ένα μέτωπο της τρομοκρατίας μαζί με το οργανωμένο έγκλημα» σημείωσε ο υπουργός Νίκος Δένδιας. «Αυτό αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία μπροστά της. Ολα τα άλλα φληναφήματα των προκηρύξεων και η κάλυψη και τα λοιπά είναι προφανές γιατί γίνονται. Νομίζω όμως – δεν σας λέω άμεσα γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας – σε βάθος χρόνου, εφόσον η μεταρρύθμιση στο αστυνομικό πλαίσιο συνεχίσει και ολοκληρωθεί και αντιμετωπιστούν και τα θέματα που υπάρχουν στο σωφρονιστικό σύστημα, η τρομοκρατία δεν θα έχει χώρο στην Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται μία προσπάθεια μακρά, επίπονη, πλήρους αναδιοργάνωσης όλων αυτών που εγκαταλείψαμε το 2002 θεωρώντας ότι με αυτό το θέμα έχουμε τελειώσει» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Προσέθεσε μάλιστα ότι με την τρομοκρατία δεν πρέπει να ασχολείται μόνο η Αντιτρομοκρατική αλλά και οι 50.000 αστυνομικοί της χώρας.

«Εχουμε 50.000 χιλιάδες αστυνομικούς. Και οι 50.000 οφείλουν να είναι διώκτες της τρομοκρατίας και οι 50.000 πρέπει να είναι παρατηρητές – για να μην πω και για όλους τους έλληνες πολίτες – ώστε να μπορούμε να έχουμε πληροφόρηση για την τρομοκρατία» είπε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Στον τρόπο συλλογής και εσωτερικής διανομής της πληροφορίας γίνεται μία πολύ μεγάλη αλλαγή στην Ελληνική Αστυνομία, ίσως γίνεται αθόρυβα εξαιτίας ακριβώς του ευαίσθητου ρόλου της. Είναι μία πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί. Αυτή η αλλαγή θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί περίπου δύο με δυόμιση χρόνια. Όμως εφόσον ολοκληρωθεί, θα έχουμε μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή Αστυνομία με -ειλικρινά σας λέω- τελείως διαφορετικές δυνατότητες από τη σημερινή».

Σε πολιτικό επίπεδο και αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υποστήριξε ότι «από την στιγμή που θα επιβεβαιωθεί από την κάλπη ότι η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα, δεν δικαιούται κανείς να ζητήσει εκλογές ό,τι κι αν γίνει με τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ».

Κληθείς δε να σχολιάσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας πριν και μετά τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «διαπιστώθηκε πλημμελής έλεγχος των οπαδών σε ορισμένες θύρες και θα καταλογιστούν ευθύνες».

«Προφανώς ο έλεγχος, τόσο από τους security όσο και από την Ελληνική Αστυνομία, δεν μασάω τα λόγια μου, σε συγκεκριμένες θύρες δεν ήταν επαρκής» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ηδη γίνεται έρευνα γι’ αυτό. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει, ξέρω πολύ καλά ότι όταν μπαίνουν οργανωμένοι οπαδοί κάθε ομάδας μέσα, πόσο είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί ο καθένας ξεχωριστά. Γι’ αυτό και μιλήσαμε προηγουμένως για συνολική αποτυχία του μοντέλου συνεννόησης μεταξύ των δύο ομάδων, όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο έλεγχος δεν ήταν πλήρης και είδαμε τις συνέπειες. Επ’ αυτού και έρευνα γίνεται εσωτερικά στην Αστυνομία και κυρώσεις θα επιβληθούν» τόνισε.