Δραματικές στιγμές ζουν εκατοντάδες γονείς ενόσω δύτες και πλοία της ακτοφυλακής συνεχίζουν να αναζητούν τους αγνοούμενους, έφηβους στην πλειονότητά τους, επιβάτες του μοιραίου πλοίου που βυθίστηκε χθες τα ξημερώματα στις νοτιοδυτικές ακτές της Νότιας Κορέας.

Το πλοίο ταξίδευε με συνολικά 462 επιβάτες. Εως χθες το βράδυ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή έπειτα από σειρά αντικρουόμενων πληροφοριών των Αρχών και διαψεύσεων που ενέτειναν την αγωνία των συγγενών, οι νεκροί έφθαναν τους έξι, οι αγνοούμενοι ξεπερνούσαν τους 280, ενώ σώοι και αβλαβείς είχαν βγει στη στεριά 174 επιβάτες. Καθώς όμως οι ώρες περνούσαν και οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονταν έσβηναν οι ελπίδες να ανασυρθούν όλοι ζωντανοί.

«Τα δάκρυά μου στέγνωσαν. Ελπίζω πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει αυτά τα παιδιά πίσω στις μανάδες τους», έλεγε χθες μία μητέρα, καταδικασμένη σε βασανιστική αναμονή, όπως και όλοι οι γονείς που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Τζίντο, κοντά στην περιοχή όπου βυθίστηκε το πλοίο.

Δίπλα της, δεκάδες άλλες γυναίκες κοιτούσαν τη σκοτεινή, ήρεμη θάλασσα κλαίγοντας με αναφιλητά. Η Τζεόνγκ Κιουνγκ Μι, μητέρα ενός 17χρονου μαθητή, ήταν πιο τυχερή.

Μόλις είχε λάβει γραπτό μήνυμα από τον γιο της, ο οποίος της έγραφε ότι σώθηκε μαζί με άλλους φίλους του. «Μόλις άκουσα τα νέα νόμιζα ότι σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά μου» έλεγε παίρνοντας μία βαθιά ανάσα ανακούφισης.

Το οχηματαγωγό και επιβατηγό «Sewol» είχε αποπλεύσει με μεγάλο αριθμό μαθητών από το λιμάνι Ιντσεόν, στη δυτική Νότια Κορέα, με προορισμό το τουριστικό νησί Ζεζού, γνωστό και ως Νοτιοκορεατική Χαβάη. Στις 9.00 το πρωί τοπική ώρα το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Τα ερωτήματα γύρω από το δυστύχημα είναι πολλά και παραμένουν αναπάντητα. Κυρίως όμως κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει σε αυτή τη φάση για ποιον λόγο το πλοίο άρχισε να μπαντάρει επικίνδυνα περίπου 20 χλμ. ανοιχτά των ακτών της Νότιας Κορέας και τελικά βυθίστηκε ολόκληρο, με ένα μικρό μόνο τμήμα του να εξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας. Αρκετοί επιζώντες μιλούν για μία «δυνατή σύγκρουση» προτού το «Sewol» αρχίσει σιγά σιγά να γέρνει προς τη μία πλευρά.

«Ολα ήταν μια χαρά. Ξαφνικά ακούστηκε ένα μπουμ, σαν να πέφτει κάτω βαρύ φορτίο», περιέγραφε η Χα Εούν Οκ, η οποία ήταν εκείνη την ώρα στο κατάστρωμα και έβγαζε φωτογραφίες. «Από τα μεγάφωνα προέτρεπαν τους επιβάτες να μείνουν στις θέσεις τους… Οσοι έμειναν όμως παγιδεύτηκαν μέσα στο πλοίο» εξηγούσε.

Μέλος πληρώματος άλλου πλοίου το οποίο συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης υποστηρίζει ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ούτε ύφαλοι ούτε βράχοι και πως η πιθανότερη αιτία του ναυαγίου είναι κάποια μηχανική βλάβη. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, τις οποίες ωστόσο διαψεύδουν οι λιμενικές Αρχές της Νότιας Κορέας, το πλοίο παρεξέκλινε της πορείας του.

Στην περιοχή έσπευσαν σχεδόν 100 σκάφη –της ακτοφυλακής, του Πολεμικού Ναυτικού και ψαράδικα –καθώς επίσης 18 ελικόπτερα. Λίγο αργότερα έβαλε ρότα προς την περιοχή και το «USS Bonhomme Richard» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο εκτελούσε περιπολία ρουτίνας ανοικτά των δυτικών ακτών της Νότιας Κορέας. Τα ρεύματα στο σημείο του ναυαγίου είναι πολύ ισχυρά, γεγονός που εμπόδισε χθες για πολλές ώρες τους δύτες να φθάσουν στο εσωτερικό του πλοίου.

Τραγωδία

Ως τη χειρότερη ναυτική τραγωδία της Νότιας Κορέας τα τελευταία 20 χρόνια χαρακτηρίζουν το χθεσινό ναυάγιο οι Αρχές. Το οχηματαγωγό «Seohae» είχε βυθιστεί το 1993 παίρνοντας μαζί του 292 από τους συνολικά 362 επιβάτες.