Σε διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για μείωση της χοληστερίνης έχει προχωρήσει το 13% των Ελλήνων λόγω της υψηλής συμμετοχής στο φάρμακο που έχει επιβάλει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) σε 6.970 έλληνες ασθενείς. Παράλληλα, το 53% από αυτούς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων εκτιμά πώς η συμμετοχή είναι εξαιρετικά υψηλή και το 8% θεωρεί το κόστος δυσβάσταχτο. Αποτέλεσμα είναι μόνο ένας στους τρεις Ελληνες να πετυχαίνει τον στόχο για μείωση της χοληστερίνης.

Οπως επισήμαναν χθες ειδικοί του ΕΛΙΚΑΡ, η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα εκτός από εμφράγματα να προκαλείται κολπική μαρμαρυγή η οποία με τη σειρά της και με μια διαδικασία ντόμινο προκαλεί εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα έχει εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εγκεφαλικών, που φτάνουν σε επίπεδο-ρεκόρ.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας κάθε χρόνο καταγράφονται 35.000 εγκεφαλικά και 20.000 εμφράγματα, ενώ σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες η αναλογία αυτή είναι ένα προς ένα. Επίσης, ως χώρα είμαστε πολύ πίσω στην οργάνωση των μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών», τόνισε ο υπεύθυνος της μελέτης Γιώργος Ανδρικόπουλος, διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν και ειδικός επιστημονικός σύμβουλος στο ΕΛΙΚΑΡ.

Αναλυτικά τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο 29ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, που ξεκινά στις 25 Απριλίου στην Αθήνα.