Πωλητήριο στο 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) βάζει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς δημοσιεύτηκε τη Μεγάλη Δευτέρα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους ώς τις 5 Ιουνίου.

Το Δημόσιο κατέχει το 74% των μετοχών του ΟΛΘ, που σημαίνει ότι σε δεύτερη φάση, μετά δηλαδή την πώληση του 67%, μπορεί να διατεθεί άλλο ένα 7% των μετοχών. ​

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία, ενώ και κατά την ίδια περίοδο να έχουν λειτουργήσει τουλάχιστον δύο τερματικούς σταθμούς, σε τουλάχιστον δύο χώρες, οι οποίοι εμφάνισαν:

(α) συνολική ετήσια κίνηση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) TEU για όλους τους τερματικούς σταθμούς και τουλάχιστον ένα σταθμό εμπορευματοκιβωτίων με ετήσια κίνηση πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) TEU και άνω, ή εναλλακτικά,

(β) συνολική ετήσια κίνηση τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων τόνων χύδην φορτίου και τουλάχιστον ένα σταθμό χύδην φορτίου με ετήσια κίνηση 4 εκατομμυρίων τόνων και άνω, ή, εναλλακτικά,

(γ) τουλάχιστον ένα σταθμό πολλαπλών χρήσεων με ετήσια κίνηση 5 εκατομμυρίων τόνων μη-μοναδοποιημένου/γενικού φορτίου και άνω.

Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός προκηρύσσεται όταν προ τεσσάρων ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει πως, σε συνέχεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου, έκρινε «ότι απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και πολιτικών κομμάτων, πριν την έναρξη του διαγωνισμού αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε».

Για «εσπευσμένη απόφαση» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) παρουσίασε αναλυτικά τηνπρότασήτου για την παραχώρηση δραστηριοτήτων και πώληση μικρού πακέτου μετοχών, πιστεύοντας ότι αυτή οδηγεί στην μεγιστοποίηση του αποτελέσματος για το Δημόσιο.

»Το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι κανένα κόμμα στην ίδια συζήτηση δεν συμφώνησε με την πρόταση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, προχώρησε σήμερα δυστυχώς στη σχετική προκήρυξη.

»Το ΠΑΣΟΚ δεν κατανοεί αυτή την εσπευσμένη απόφαση (η οποία είναι αντίθετη όχι μόνο στο σύνολο της Βουλής, αλλά και στην άποψη των παραγωγικών φορέων της πόλης), εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκειά της».

Την περασμένη εβδομάδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος είχε παρουσιάσει εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση του ΟΛΘ κατά τη σσχετική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει διαφορετική ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του Λιμανιού, που προβλέπει πώληση ποσοστού μετοχών (ώς 24%) και παραχώρηση δραστηριοτήτων, κάτι που, όπως υποστήριξε, μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα για το Δημόσιο, οδηγώντας σε μακροχρόνια ανάπτυξη, όπως προβλέπει και η Προγραμματική Συμφωνία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση.