Μπροστά σε τριπλή… ταρίφα αντιδράσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς πέρα από τους γαλακτοπαραγωγούς και τους φαρμακοποιούς ανοίγει μέτωπο με τους ιδιοκτήτες ταξί οι οποίοι θίγονται επίσης από τις διορθωτικές αλλαγές που προβλέπει το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα η πλευρά των δανειστών προειδοποιεί ότι στο Eurogroup της προσεχούς Τρίτης δεν πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ εάν δεν έχει ψηφισθεί όλο το πακέτο της συμφωνίας.

ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τους γαλάζιους βουλευτές, προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στη Βουλή, ενώ για τον πόλεμο του γάλακτος συγκαλούνται εκτάκτως και τα κομματικά όργανα στο ΠαΣοΚ.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα απειληθεί στη Βουλή η κυβερνητική σταθερότητα, εν ολίγοις δεν θα υπάρξει μια «ανταρσία» από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι διαφωνούντες δηλώνουν αμετακίνητοι και ζητούν επεξέταση της ρύθμισης για το γάλα, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος επιμένει στην απειλή αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα εάν η διάταξη που θα κληθεί να εγκρίνει η Βουλή παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους φρέσκου γάλακτος στις έντεκα ημέρες.

Ο ίδιος, μάλιστα, ανέλαβε να προωθήσει στην κυβέρνηση εναλλακτική πρόταση των φορέων της αγελαδοτροφίας, οι οποίοι αποδέχονται μια ρύθμιση για φρέσκο γάλα επτά ημερών, με παράλληλη διατήρηση της διάρκειας των πέντε ημερών για το φρέσκο γάλα της εγχώριας παραγωγής. «Οι αγελαδοτρόφοι έκαναν ένα βήμα πίσω… Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος» φρόντισε χθες να διαμηνύσει ο αναπληρωτής υπουργός.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι μια φόρμουλα συμβιβασμού, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης για την τελική διαμόρφωση της επίμαχης ρύθμισης, δεν μπορεί να κινείται εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την τρόικα, ενώ επικαλούνταν και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση –το νομοσχέδιο για τη συμφωνία θα κατατεθεί μεθαύριο Παρασκευή στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφισθεί το βράδυ της Κυριακής.

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υποδεικνύουν και οι δανειστές, όπως καταγράφηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο προανήγγειλε νέο μπλόκο στην εκταμίευση της δόσης εάν έως το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου (στην Αθήνα) δεν έχει ψηφισθεί η συμφωνία. Επιπλέον αποφασίσθηκε να εκταμιευθούν σε πρώτη φάση περί τα 9,5 δισ. ευρώ (μαζί με το ΔΝΤ), ώστε να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για τον Μάιο, και όχι το σύνολο της δόσης που ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τυχόν διαρροές περισσότερο από την πλευρά βουλευτών του ΠαΣοΚ, ενώ για το ενδεχόμενο ο κ. Χαρακόπουλος να μην καταψηφίσει, αλλά να απέχει από την ψηφοφορία, τονίζουν ότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση τον θέτει αυτομάτως εκτός κυβέρνησης.

ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. Τους κραδασμούς που προκαλεί στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ το θέμα του φρέσκου γάλακτος θα επιδιώξει να απορροφήσει έως την Κυριακή και η Χαριλάου Τρικούπη. Σήμερα το μεσημέρι συγκαλείται το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να καταγραφούν οι ενστάσεις των βουλευτών και να προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο οι όποιες αντιπροτάσεις-βελτιώσεις για τη διάθεση και την τιμή του φρέσκου γάλακτος.

Οι ενστάσεις είναι πολλές, αλλά μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί δημοσίως από τους Νίκο Σηφουνάκη, Θάνο Μωραΐτη και Μιχάλη Κασσή, ο οποίος διαμηνύει, μάλιστα, ότι δεν τον απασχολεί το ενδεχόμενο διαγραφής του.

Αρνητικό σήμα εκπέμπουν και ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, από τους οποίους θα προσδοκούσε στήριξη η κυβέρνηση για να ισοσκελίσει και τυχόν διαρροές από την πλευρά της πλειοψηφίας.