Η χώρα έχει ανάγκη ενός νέου κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού εξουσίας στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς. Στο παρελθόν αυτό το κενό το κάλυψε με επιτυχία το ΠαΣοΚ, φυσικά με λάθη και αδυναμίες. Τώρα, όμως, διανύει τη χειρότερη περίοδό του. Τα λαϊκά στρώματα δεν το εμπιστεύονται. Εχει κρίση αξιοπιστίας. Δεν μπορεί μόνο του. Τα διαχρονικά αίτια της κρίσης του είναι πολλά. Ομως, το ΠαΣοΚ αντέχει. Δεν πέθανε. Σήμερα, με τεράστιο εκλογικό κόστος, επιτελεί το εθνικό του χρέος, αφού είναι ο εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Είναι όμως και η ώρα της μετεξέλιξής του. Και αυτό είναι το πρώτο χρέος της σημερινής του ηγεσίας, μέσα φυσικά από τη δρομολόγηση συλλογικών διαδικασιών συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές.

Η αναζήτηση των προϋποθέσεων για έναν νέο και σύγχρονο συνασπισμό εξουσίας στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνον του ΠαΣοΚ, αλλά και χωρίς το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να γίνει. Στο πλαίσιο αυτό, είχα αξιολογήσει ως θετική την πολιτική πρωτοβουλία των 58 προσωπικοτήτων. Ταυτόχρονα είχα επισημάνει τα σημεία αδυναμίας του εγχειρήματος. Τα αποτελέσματα, γνωστά. Στη συνέχεια ήλθε το εγχείρημα της Ελιάς που δυστυχώς έχει τα ίδια αδύνατα σημεία με κυριότερο εκείνο του μη προσδιορισμού, με σαφήνεια, του ποιου είναι οι στόχοι και το περιεχόμενο της Σοσιαλδημοκρατίας, σήμερα. Να προστεθεί η σημαντική και πολιτικά αδικαιολόγητη απουσία της ΔΗΜΑΡ από το όλο εγχείρημα, αλλά και η απουσία της τόσο αναγκαίας ηλικιακής ανανέωσης.

Η χώρα, όμως, οδεύει στις ευρωεκλογές με δεδομένα τα σημερινά, πολιτικά σχήματα. Το εγχείρημα της Ελιάς επιβάλλεται να ενισχυθεί από τους πολίτες που πιστεύουν στην αναγκαιότητα μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής έκφρασης. Η κριτική για τα όσα έγιναν χθες είναι χρήσιμη, αλλά την ώρα της μάχης είναι δεύτερης σημασίας. Τώρα δεν είναι η ώρα των αποστάσεων, των αποστασιοποιήσεων και, πολύ περισσότερο, των προσωπικών σχεδιασμών. Για την πραγμάτωση του στόχου, ενός καλού αποτελέσματος στη μάχη των ευρωεκλογών, όλοι πρέπει να δώσουν το «παρών».

Την επόμενη ημέρα προτεραιότητα έχει ένα νέο ξεκίνημα για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου στόχου. Το ΠαΣοΚ, πρωτίστως, αλλά και η ΔΗΜΑΡ έχουν χρέος να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για τη διαμόρφωση των όρων έναρξης ενός ουσιαστικού διαλόγου. Προϋπόθεση, φυσικά, είναι να παραμερισθούν οι προσωπικοί σχεδιασμοί ηγεσιών και ηγετικών στελεχών. Το διακύβευμα είναι εθνικών διαστάσεων. Τα πολλά και σημαντικά κρίνονται τώρα, αλλά ας μην ξεχνούν ότι υπάρχει και η ιστορική κρίση.

Ο Μιλτιάδης Ηλ. Παπαϊωάννου είναι δικηγόρος, πρώην υπουργός