Πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει από τη χειρότερη κρίση που διέρχεται εδώ και δεκαετίες; Από ποια αφετηρία θα ξεκινήσει η αλλαγή της διοίκησης ώστε να γίνει ταχύτερη και ευέλικτη; Το σημείο εκκίνησης είναι ένα: η Δημόσια Διοίκηση και η οικονομία να γίνουν ψηφιακές. Ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εξαγωγές και οι τηλεπικοινωνίες είναι τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να μεγαλουργήσει. Ωστόσο, τα οφέλη από αυτό το δυναμικό δεν θα έρθουν αν δεν αξιοποιηθούν ευρέως οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι δυνατότητες που προσφέρουν. Προφανώς απαιτείται πολλή δουλειά. Αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα που σηματοδοτούν τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν.

Η Διαύγεια είναι μια πρωτοβουλία που υποχρεώνει όλους τους δημόσιους φορείς να δημοσιεύουν κάθε απόφαση –οικονομικού χαρακτήρα ή μη –στο Διαδίκτυο. Οι πολίτες αποκτούν άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση για τις δαπάνες των δημόσιων υπηρεσιών και μπορούν να προβαίνουν σε συγκρίσεις, ενώ ενισχύονται η διαφάνεια και η ευθύνη των φορέων που λαμβάνουν αποφάσεις. Δημοσιογράφοι, προγραμματιστές και οικονομολόγοι βρίσκονται πλέον σε θέση να κρίνουν, με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν, την πρόοδο των ασκούμενων πολιτικών και των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί. Οι δημόσιοι φορείς πρέπει να απλοποιήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους μεθοδικά, επιδιώκοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ταχύτερα και φθηνότερα απ’ ό,τι σήμερα. Η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα πρέπει να εκδίδονται σε περισσότερα σημεία εξυπηρέτησης. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έναρξη μιας επιχείρησης, την υποβολή αιτήσεων σε ένα σχολείο ή έναν παιδικό σταθμό ή τη συμμετοχή σε έναν δημόσιο διαγωνισμό. Αντί να συλλέγονται δικαιολογητικά σε έντυπη μορφή, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει τα «έξυπνα συστήματα» να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς.

Το δεύτερο παράδειγμα είναι οι ευρυζωνικές υπηρεσίες σε μη αστικές περιοχές, στόχος των οποίων είναι να παρέχουν υπηρεσίες Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας και ποιότητας σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας –νησιά, ορεινές περιοχές και χωριά. Οι περιοχές αυτές επικεντρώνονται ουσιαστικά στον τουρισμό και είναι έδρα των περισσότερων επιχειρήσεων οικοτουρισμού και παραγωγών βιολογικών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα υποστηρίζουν τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο της ευρυζωνικότητας, συγχρηματοδοτώντας το με περίπου 140 εκατ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Το 2013 υπολογίζεται ότι 18 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν οι μισοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν τις έξυπνες συσκευές τους για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους! Γιατί να μην είναι όλα τα μουσεία ψηφιακά και όλες οι επιχειρήσεις εκτός πόλεων να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες μέχρι τα τέλη του 2015;

Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους στην ΕΕ –57,9% στο τέλος του 2013 (στοιχεία Eurostat). Η κατάσταση αυτή πρέπει να ανατραπεί. Οι αναγκαίες συνθήκες έχουν ήδη δημιουργηθεί –η Ελλάδα έχει πολύ καλά εκπαιδευμένη νέα γενιά και εντυπωσιακό αριθμό επιτυχημένων νεοφυών επιχειρήσεων σε τομείς όπως η διαφήμιση, οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα και οι έξυπνες εφαρμογές. Μια θετική ώθηση και η δημιουργία ενός πλαισίου που θα ελκύει νέες επενδύσεις και θα διευκολύνει τις νέες επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μετατραπεί η χώρα σε σύγχρονο και ανοιχτό κράτος.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη να ξεπεράσουν εθνικά εμπόδια και να πρωταγωνιστήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε στενή συνεργασία με ηγέτες από τον χώρο της τεχνολογίας, παγκόσμιες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και οικονομικούς φορείς, το Startup Europe Partnership και το European Digital Forum είναι εδώ για να βοηθήσουν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών να γίνουν παγκόσμιες διαδικτυακές επιχειρήσεις. Δεν δημιουργούν μόνο οι πολιτικοί τις θέσεις εργασίας –μπορούν να το κάνουν και οι επιχειρηματίες, δεχόμενοι τις προκλήσεις βγαίνοντας από τα σύνορα της χώρας τους.

Εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει την ευφυΐα και τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς και εξετάσει πώς θα βελτιωθεί ο δημόσιος τομέας, αυξάνονται οι πιθανότητες να ζούμε σύντομα σε μια πιο ανοιχτή, πιο συνδεδεμένη χώρα με περισσότερες δυνατότητες. Αν η χώρα συνειδητοποιήσει αυτό το δυναμικό και χρησιμοποιήσει τις ψηφιακές τεχνολογίες για να οργανώσει καλύτερα αυτή την προσπάθεια, η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί το συντομότερο.

* Η Νέλι Κρους είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα.

* Ο Δημήτρης Δημητριάδης εργάζεται στην Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής