Η ελληνική Ελιά έχει σήμερα την επίσημη πρώτη της. Η προβολή του σήματός της θα γίνει κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης για την Κεντροαριστερά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. Το σύμβολό της θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα δέντρο που μέσα από γραφιστική προσέγγιση θα παραπέμπει στην ελιά, ενώ το σήμα του ενιαίου σχήματος θα εμπεριέχει πολλά χρώματα, όπως κόκκινο, λαδί, ανοιχτό πράσινο και λίγο κίτρινο.

Το λογότυπο θα έχει σαφή αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), στον τίτλο του θα έχει την ονομασία Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη και από κάτω θα εμφανίζονται οι ονομασίες και τα σύμβολα όλων των κομμάτων και πολιτικών κινήσεων που στηρίζουν το εγχείρημα. Επίσης θα εμπεριέχει ένα μήνυμα για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Κατά την έναρξη της συνδιάσκεψης που σηματοδοτεί και την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για την Ελιά, θα γίνει και η παρουσίαση της πολιτικής διακήρυξης. Τα συνθήματα της Ελιάς θα είναι περίπου ίδια με τα συνθήματα του ΕΣΚ και θα επικεντρώνονται στο μοτίβο «Για την Ευρώπη και τη δημοκρατία των λαών».

Η συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει πιθανότατα με ομιλία του Γιάννη Βούλγαρη εκ μέρους των 58 και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ Βαγγέλη Βενιζέλου. Ενδιαμέσως θα έχουν ανέβει στο βήμα οι Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ηλίας Μόσιαλος, επικεφαλής της Δυναμικής Ελλάδας, Παναγιώτης Βλάχος από την πολιτική κίνηση Μπροστά, Νίκος Διακουλάκης από την Πρωτοβουλία Β, Γιάννης Τούντας από την Πολιτεία 2012 και Γιάννης Ράπτης από τους Νέους Μεταρρυθμιστές.

Στην ομιλία του ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να πει πως «ο πολιτικός μας χώρος είναι πολύ μεγάλος, κάτι που απέδειξαν οι εκλογές στο ΤΕΕ και στον ΔΣΑ. Στην Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη όλοι διατηρούν τη διακριτότητα και την αυτοτέλειά τους, κανένας δεν είναι πλαίσιο των άλλων κι όλοι είμαστε ισότιμοι και αδελφωμένοι».

Τη δεύτερη ημέρα της συνδιάσκεψης θα παρουσιαστεί η διακήρυξη της Ρώμης για τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές και θα ακολουθήσουν ομιλίες από ευρωβουλευτές, υποψήφιους περιφερειάρχες και δήμαρχους, εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν με παρέμβαση του υποψηφίου των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα βήμα για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» τονίζεται στο εισαγωγικό κείμενο της πολιτικής διακήρυξης της Ελιάς.

Προστίθεται ότι στόχος της Δημοκρατικής Παράταξης είναι να αναδείξει το αληθινό όραμα της Ευρώπης για τη δημιουργία του ενιαίου χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. «Ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός, αυτός είναι ο διπλός στόχος για να αντιστρέψουμε τη διαλυτική πορεία» τονίζεται, με την επισήμανση ότι η Ελιά έχει αυτονόητα και μέλλον και θα είναι παρούσα στις ημέρες που έρχονται.