Δεν είναι μόνο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που πρέπει αυτές τις ημέρες να δώσει και επισήμως το χρίσμα για την προεδρία της Κομισιόν στον Μάρτιν Σουλτς. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα δώσει το χρίσμα όπως όλα δείχνουν στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξού και οι Συντηρητικοί ολόκληρης της Ευρώπης θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στο Δουβλίνο για να ψηφίσουν.

Στην ιρλανδική πρωτεύουσα θα βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς αλλά και αντιπροσωπεία περίπου είκοσι βουλευτών της ΝΔ. Το κλου είναι ότι στο συνέδριό του θα συμμετάσχει και η Ντόρα Μπακογιάννη ως αντιπρόεδρος του ΕΛΚ στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Θέλουν δεν θέλουν, θα συναντηθούν…

Μένω στον Γιούνκερ, καθώς πληροφορούμαι ότι πριν από λίγες ημέρες τηλεφώνησε στον Σαμαρά. Μου λένε ότι στη συνομιλία ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ζήτησε τη στήριξη του έλληνα Πρωθυπουργού για το χρίσμα. Αυτό επειδή δεν αρκεί απλώς η πρόταση του ΕΛΚ. Για να στηριχθεί μια υποψηφιότητα απαιτείται και ονομαστική στήριξη από σειρά ευρωπαϊκών κομμάτων. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός απηύθυνε ήδη τη σχετική επιστολή στήριξης –και με την ιδιότητα του αρχηγού της ΝΔ –προς το ΕΛΚ. Εξω πάμε καλά. Λίγο καιρό πριν, δεν νομίζω κανένας Ευρωπαίος να τολμούσε να ζητήσει τη στήριξη της Ελλάδας…

Το μειδίαμα του Τόμσεν

Τους επικεφαλής της τρόικας δέχθηκε χθες η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΣΧ). Περιττό να προσθέσω ότι όσο η τρόικα παίζει το παιχνίδι με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, η συζήτηση δεν είναι εύκολο να καταλήξει κάπου. Εξού και η Αναστασία Σακελλαρίου τούς ξεκαθάρισε ότι αν δεν έχει μπροστά της τις κεφαλαιακές ανάγκες, δεν μπορεί να προχωρήσει στον σχεδιασμό της στρατηγικής του ΤΧΣ ούτε να συζητά ατέρμονα με τους τροϊκανούς. Πληροφορούμαι ότι η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε δυσφορία στον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ματίας Μορς. Πάντως, τη δυσαρέσκεια του Μορς δεν φάνηκε να συμμερίζεται ο Πολ Τόμσεν. Το λέω επειδή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μειδιούσε. Να υποθέσω ότι ήταν ο τρόπος του για να δείξει ότι συντάσσεται με τα επιχειρήματα της Σακελλαρίου;

Κωδικός «αδειάστε τον Κακλαμάνη»

Με την υποψηφιότητα του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Περιφέρεια Αττικής κλείνουν οι εκκρεμότητες της ΝΔ με τις περιφέρειες. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει το… μαρτύριο του Δήμου Αθηναίων. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στη Συγγρού συνάντηση του Αρη Σπηλιωτόπουλου με το κομματικό επιτελείο. Το γαλάζιο επιτελείο κλιμακώνει την επιχείρηση αποδυνάμωσης του Νικήτα Κακλαμάνη καθώς και τις πιέσεις προς στελέχη να μην ενταχθούν στο αντάρτικο ψηφοδέλτιο. Μου λένε ότι και το Μέγαρο Μαξίμου –μέσω του Κώστα Μπούρα και του Γιώργου Μουρούτη –θα ενεργοποιηθεί στην εν λόγω επιχείρηση. Η Συγγρού έχει ήδη αποστείλει προς όλους τους γαλάζιους υποψηφίους (περιφερειάρχες και δημάρχους) έγγραφο κατάλογο εντολών για το πώς θα κινηθούν. Η γραμμή είναι να κινηθούν σε κατεύθυνση αυστηρά αυτοδιοικητική προκειμένου να αποφύγουν την αντιπαράθεση για το Μνημόνιο με τους συριζαίους. Κατά τα λοιπά, από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να τρέχει το θέμα της ευρωλίστας. Εξού μαθαίνω ότι ο Μανώλης Κεφαλογιάννης προσανατολίζεται στην παραίτησή του από τη βουλευτική έδρα προκειμένου να υποβάλει την υποψηφιότητά του για τις ευρωεκλογές.

Θύελλα στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή

Η φράση «άντε ρε καραγκιόζηδες», που ακούστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής κατά τη συζήτηση ενσωμάτωσης οδηγίας του Ευρωκοινοβουλίου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές του δημοκρατικού τόξου.

Για συνεχείς παραβιάσεις του Κανονισμού της Βουλής από τη Χρυσή Αυγή έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, καλώντας το προεδρείο να μην ασχολείται με τα κουλουράκια αλλά να εφαρμόσει τις προβλέψεις του Κανονισμού για την επιβολή ποινών, όπως στέρηση μισθού. «Τι περιμένουμε για να το κάνουμε; Πρέπει κάποιος να βιαιοπραγήσει ή να χρησιμοποιήσει μαχαίρι;» διερωτήθηκε ο κ. Ψυχάρης.

Ο χρυσαυγίτης Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος ζήτησε τον λόγο και, κεκεδίζοντας, υποστήριξε ότι «ο Καραγκιόζης διακρινόταν για την ευφυΐα, την πονηρία και τη σπιρτάδα του, επομένως ο τίτλος μπορεί να είναι και… τιμητικός!». Αμεση ήταν η απάντηση της προεδρεύουσας Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, που του ζήτησε «να μην μας περνάτε και για ηλίθιους».

Στο πλευρό του βουλευτή της ΝΔ πάντως, στάθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Πάρις Κουκουλόπουλος αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ ο Νίκος Τσούκαλης, καταγγέλλοντας ότι «δεν είναι αυτή εικόνα Βουλής».

«Αναρωτιέμαι τι άλλο έχουμε να ακούσουμε όταν το «Καραγκιόζης» έγινε έπαινος, ο ναζιστικός χαιρετισμός τιμή για την αρχαία Ελλάδα και ο Κασιδιάρης συνταγματολόγος από το βήμα της Βουλής;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλόπουλος.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γίνεται μια «μεθόδευση» ώστε να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, λέγοντας ότι «είναι πολιτικό κλείσιμο ματιού προς την Ακρα Δεξιά και προς την εκλογική πελατεία της». «Κάνετε παιχνιδάκια και σε αυτό το ζήτημα, παιχνιδάκια σε πράγματα που αφορούν ανθρώπους και υποστάσεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης.