Η καρδιά της κινητής τηλεφωνίας χτυπά στη Βαρκελώνη. Οπως κάθε Φλεβάρη, στα πλαίσια του Mobile World Congress, οι «κινητάδες» όλου του κόσμου συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας για να παρουσιάσουν τις τελευταίες τους προτάσεις, αλλά και για να θέσουν τις τάσεις της αγοράς για τον επόμενο χρόνο.

Φέτος, η τεχνολογία στη Βαρκελώνη φοριέται, είναι πιο κοινωνική από ποτέ και οι συσκευές είναι πάντοτε συνδεδεμένες μεταξύ τους. Οι νέες τάσεις ξεφεύγουν πλέον από τα παραδοσιακά κινητά τηλέφωνα και περνούν στα ρολόγια, στα αυτοκίνητα, ακόμη και στις ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς η τεχνολογία και η πρόσβαση στο Ιντερνετ, ενσύρματα ή ασύρματα, συγκαταλέγονται στον βασικό εξοπλισμό.

Ανάμεσα στις τεχνολογικές εξελίξεις που κλέβουν την παράσταση στο Mobile World Congress είναι η μεγάλη απήχηση της τεχνολογίας που φοριέται. Αν και δεν αποτελεί είδηση, με την έννοια ότι οι σχετικές συσκευές έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, πλέον μετατρέπεται σε κυρίαρχη τάση, μια που ρολόγια, γυαλιά και άλλα αξεσουάρ γίνονται έξυπνα, συνεργάζονται με το κινητό τηλέφωνο και τρέχουν ειδικές εφαρμογές. Η είσοδος της LG στο κλαμπ των έξυπνων ρολογιών επιβεβαιώνει το καθολικό ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα η Samsung ανακοίνωσε τη νέα γενιά των smart watches, τα οποία δεν χρειάζονται καν κινητό τηλέφωνο προκειμένου να αξιοποιήσουν μια σειρά από εφαρμογές.

Παράλληλα, στο μέτωπο των social, η απόκτηση του Whatsapp από τη facebook ήταν μια εξέλιξη που άλλαξε τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία και στα πλαίσια του Mobile World Congress ανακοινώθηκε ότι θα μπει δυναμικά στις φωνητικές κλήσεις. Η υπηρεσία φωνητικών κλήσεων θα είναι διαθέσιμη μέσα στο τρίτο τρίμηνό του, αρχικά για το iOS των iPhones και αργότερα για το Android και τα Windows Phones, όπως ανέφερε ο Γιαν Κουμ, συνιδρυτής της εφαρμογής. Το γεγονός πάντως ότι βασικός ομιλητής στη Βαρκελώνη είναι ο δημιουργός και επικεφαλής του facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος των κοινωνικών δικτύων και αυτός της κινητής τηλεφωνίας έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, επειδή το Mobile World Congress παραμένει… Mobile, αρκετές εταιρείες επέλεξαν να παρουσιάσουν στη Βαρκελώνη τα νέα καλούδια τους. Ανάμεσα σε αυτές, η Nokia, η οποία –παρά το γεγονός ότι εξαγοράστηκε στο κομμάτι των κινητών τηλεφώνων από τη Microsoft –ανακοίνωσε έξυπνο κινητό με Android και κόστος 89 ευρώ, αλλά και η Sony, η οποία παρουσίασε τη νέα ναυαρχίδα της Xperia Z2, όπως και η Samsung με το Galaxy S5.