Εχω χάσει τον λογαριασμό για τους κατά καιρούς διαμαρτυρόμενους έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ημέρα υποδοχής της τρόικας. Χθες, πάντως, την τρόικα υποδέχθηκαν είκοσι απολυμένες καθαρίστριες, τις οποίες επιτηρούσαν ισάριθμοι αστυνομικοί των ΜΑΤ… Ομως, παρά τη μειωμένη προσέλευση διαμαρτυρομένων, η Αστυνομία οργάνωσε ολόκληρη επιχείρηση. Αυτό προκειμένου η τρόικα να μην εισέλθει στο κτίριο της οδού Νίκης από την μπροστινή είσοδο αλλά από την πλαϊνή.

Πρώτοι εμφανίστηκαν οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ και αρκετή ώρα αργότερα ο Πολ Τόμσεν. Κάπου ενδιάμεσα εμφανίστηκε πεζή ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου, από τον οποίο οι αστυνομικοί ζήτησαν να δείξει ταυτότητα προκειμένου να του επιτρέψουν την είσοδο. Σε περίπτωση που αγωνιούσατε, η τρόικα είναι καλά στην υγεία της. Για την ακρίβεια, δεν της έχει κοπεί η όρεξη. Αφού ολοκλήρωσαν τη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα στον έκτο όροφο και πριν ανέβουν στον έβδομο για να δουν τον Κωστή Χατζηδάκη, τσάκισαν στο πόδι μερικά σάντουιτς.

Ο Βενιζέλος, ο αγωγός ΤΑΡ και η Ουκρανία

Ούτε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν θα τα είχε οργανώσει έτσι… Αναφέρομαι στη χθεσινή υποδοχή που επεφύλαξαν στον Βαγγέλη Βενιζέλο οι Ούγγροι, καθώς μου λένε ότι ήταν… βασιλική. Αυτά στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, όπου η ελληνική αποστολή έτυχε αριστοκρατικής υποδοχής βάσει του πρωτοκόλλου. Ο Βενιζέλος πέταξε για τη Βουδαπέστη για να συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) με την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Μόλις προσγειώθηκε κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε πρωινό εργασίας με τον ούγγρο ομόλογό του. Εκεί το θέμα της Ουκρανίας απασχόλησε τη συζήτηση. Το επίκεντρο, όμως, ήταν η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και η επέκταση του αγωγού TAP προς την Ουγγαρία. Πάντως, αν κρίνω από το μενού, που περιλάμβανε καπνιστό σολομό με μους νεροκάρδαμου, στήθος κοτόπουλου με θυμάρι και φρούτα και πικάντικη ομελέτα με μπέικον, λουκάνικα και μους τομάτας, βασιλική δεν ήταν μόνο η υποδοχή αλλά και το πρωινό…

Μένω στον Βενιζέλο, ο οποίος έκανε πρόταση που σχολιάστηκε από τα ξένα μίντια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για την ανάγκη οργάνωσης διεθνούς διάσκεψης για το οικονομικό πρόβλημα της Ουκρανίας. Το καλύτερο είναι ότι πρότεινε να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι η ΕΕ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Το σποτ του Βαλλιανάτου

Εκαστος εφ’ ω ετάχθη. Και δουλειά της Εταιρείας Ανάπτυξης Τουρισμού και Προβολής του Δήμου Αθηναίων είναι η τουριστική προβολή της Αθήνας. Εξού και ανάμεσα στα εργαλεία της δουλειάς της είναι ένα καλοφτιαγμένο βίντεο για την προβολή της πόλης. Το πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο υλικό το χρησιμοποίησε ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος ως επίσημο προεκλογικό σποτ για να προωθήσει την υποψηφιότητά του για τον δήμο. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Μπρούλιας καταγγέλλει τον Βαλλιανάτο, ενώ σε σχετική επιστολή που του απευθύνει δηλώνει ότι η Εταιρεία θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της. Το κλου είναι ότι ο καταγγελλόμενος με σχετική ανάρτησή του στο facebook είχε αποκαλύψει την προέλευση του βίντεο.

Ολες οι φυλές της Κεντροαριστεράς

Κοσμοσυρροή παρατηρήθηκε χθες το βράδυ στο τέλος της οδού Ερμού, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη σε μία φιλική συνάντηση με την ευκαιρία της υποψηφιότητάς του στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ολες οι φυλές της Κεντροαριστεράς έδωσαν το «παρών» –όπως σχολιάστηκε –και μεταξύ αυτών που πέρασαν από τον χώρο της εκδήλωσης στο Γκάζι ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Βαγγέλης Βενιζέλος καθώς και άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ, της κίνησης των 58, της Δράσης (ανάμεσά τους οι Σπύρος Λυκούδης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Ρεπούση, Νίκος Μπίστης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Σταύρος Μπένος, Νίκος Αλιβιζάτος, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Καρύδης, Αννα Διαμαντοπούλου κ.ά.). Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στον κ. Καμίνη η παρουσία του πρώην Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, με τον οποίο είχαν ξεκινήσει μαζί το 1998 στον Συνήγορο του Πολίτη.

Κουίζ για υποψηφίους

Ποιος προβεβλημένος βουλευτής του ΠαΣοΚ εδώ και περίπου δέκα ημέρες τηλεφωνούσε σε συναδέλφους του (και της ΝΔ) προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα να μην υπάρχει κώλυμα για όσους εν ενεργεία βουλευτές ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές; Περιττό να προσθέσω ότι ο ίδιος επιθυμεί διακαώς να είναι υποψήφιος.

Το παρακράτος του ’60

Στο παρακράτος της δεκαετίας του 1960 που αποκαλύφθηκε με τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 –ένα από τα βασικά γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο του Κώστα Παπαϊωάννου και του Μιχάλη Ιγνατίου «Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτό τον τόπο;» (Εκδ. Λιβάνη) –καθώς και στην αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την πολιτική ζωή της χώρας εκείνη την περίοδο εστιάστηκε η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου των δύο γνωστών δημοσιογράφων στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι Ντόρα Μπακογιάννη, Μανώλης Γλέζος, Ανδρέας Ψυχάρης, Κατερίνα Παπακώστα, Τέρενς Κουίκ.