Η αλήθεια είναι ότι είχα ένα προαίσθημα. Και δύο μπορώ να πω, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα. Με το που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια να χρεωθεί στον Γιώργο η ιστορία του τυπάκου με τη ΜΚΟ που θα καθάριζε τα ναρκοπέδια σε Βοσνία, Λίβανο, Ιράκ και δεν ξέρω πού αλλού, έλεγα μέσα μου να δεις ότι όπου να ‘ναι θα σκάσει ιστορία με ΜΚΟ με την οποία θα συνδέεται απολύτως ο Κώστας Καραμανλής.

Και έσκασε. Ενός (ακόμη) λεβέντη δημοσιογράφου –τελικά όποια πέτρα και αν σηκώσεις, δημοσιογράφο θα βρεις από κάτω –ονόματι Στέλιος Συρμόγλου, ο οποίος σου λέει για το σπουδαίο έργο που ΘΑ έκανε η ΜΚΟ του Εργο Πολιτών είχε κόψει μισθό για την πάρτη του 9.500 ευρώ. Ετερον εκάτερον και δεν το σχολιάζω. Θα σταθώ μόνο στην απόλυτη σύνδεση του συγκεκριμένου τύπου με τον Καραμανλή –επί των ημερών του δημιουργήθηκε η ΜΚΟ, επί των ημερών του στελεχώθηκε, επί των ημερών του έγινε της «κλεφτουριάς»…

Αν και δεν μου αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας –για την ακρίβεια, μου προκαλούν αποστροφή –αυτό όλο με Γιώργο και Καραμανλή εμένα μου δημιουργεί την αίσθηση ότι κάποιος/οι προσπαθεί/ούν να τους βγάλει/ουν από το παιχνίδι. Γιατί, τι άλλο μπορεί να σημαίνει όταν η ΜΚΟ Τζεβελέκου για τις νάρκες βγαίνει στον αέρα 14 χρόνια μετά την ίδρυσή της και η ΜΚΟ Συρμόγλου 10 χρόνια μετά;

Δέκα μικροί νέγροι

Ενα άλλο πράγμα που περιμένω τώρα, και απορώ πραγματικά πώς έχει καθυστερήσει τόσο, είναι το γιατί δεν έχει αρχίσει ακόμη κανένα παραμύθι για την περίπτωση Θεσσαλονίκη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, προκειμένου να χρεωθεί κάτι και ο Βενιζέλος.

Διότι ο Σαμαράς ήδη από χθες ένιωσε τη γλύκα να σε αγγίζει το χέρι της… μοίρας. Συνέβη στον Σκάι. Συνεντευξιαζόμενοι ήταν μερικοί πολιτικοί και παράθυρο ο Λέανδρος Ρακιντζής, να μιλάει για την έρευνα που έχει κάνει για τις ΜΚΟ και να δηλώνει ότι μία στις δέκα είναι νόμιμη και σοβαρή.

Ερχεται η κουβέντα και στη ΜΚΟ Συρμόγλου. Αρχίζει ο Ρακιντζής να τα βγάζει ένα ένα: να λέει, χρηματοδοτήθηκε επί υπουργίας στο υπουργείο Πολιτισμού του Καραμανλή, του Βουλγαράκη, του Λιάπη… και κοντοστέκεται.

Η «γάτα» Κατερίνα Μπατζελή που είναι στο πάνελ, ρωτάει «αθώα»: «Επί Σαμαρά;». Ξεροκαταπίνει ο κυρ-Λέανδρος και υπεκφεύγει (νομίζει τουλάχιστον): ο Σαμαράς «ήταν ένα μικρό διάστημα» υπουργός Πολιτισμού.

Για την ακρίβεια ήταν εννέα μήνες, λέω εγώ. Και αυτό που πρέπει να απαντήσει ήταν εάν κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών ο Συρμόγλου πληρωνόταν. Διάβασα χθες στο «Πρώτο θέμα» ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος ζητούσε λεφτά από το υπουργείο Πολιτισμού αλλά (ούτε) ο Σαμαράς δεν του έδινε. Είχε κάτι αντιληφθεί ο τότε υπουργός; Και αν το είχε αντιληφθεί γιατί δεν έστελνε την περίπτωση στον εισαγγελέα;

Συμπέρασμα, όπως και προηγουμένως: κάτι γίνεται. Κάποιος/οι παίζει/ουν τους «δέκα μικρούς νέγρους»…

Εκαναν ότι δεν τον ήξεραν

Στο μεταξύ ο και ηθοποιός Μιχάλης Μανιάτης, για τον οποίο σας είχα κάνει εκτενή αναφορά προ ημερών, έχει προσφύγει κατά του ελληνικού Δημοσίου για αθέτηση υποσχέσεων και για τη μη καταβολή αποζημιώσεων για τη διετία που πέρασε στο Αφγανιστάν «μερίμνη» του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οπως με ενημέρωσε ο ίδιος βρέθηκε στην ταραγμένη χώρα με επίνευση του ΥΠΕΞ, εφοδιασμένος με διπλωματικό διαβατήριο για να εποπτεύσει την υλοποίηση προγραμμάτων της ελληνικής βοήθειας. Το ΥΠΕΞ όχι μόνο δεν τον αποζημίωσε για όλη αυτή την προσφορά, αλλά έφτασαν και στιγμές που έκανε ότι δεν τον ήξερε. Ακόμη μου αποκάλυψε ότι «πολλές προτάσεις που μου γίνονταν από το περιβάλλον του Ρόντου για να έρθουν στο Αφγανιστάν διάφορες ΜΚΟ τις απέρριπτα, διότι ήταν άνευ αντικειμένου βάσει των αληθινών αναγκών της χώρας όπως προέκυπταν από τις επαφές μου με την ντόπια διοίκηση».

Τώρα ο Μανιάτης αναμένει το αποτέλεσμα της αγωγής του κατά του ελληνικού Δημοσίου, η οποία εκδικάστηκε στις 13 Οκτωβρίου 2013, και παρατηρεί με ομολογουμένως φιλοσοφημένη διάθεση τη συζήτηση που γίνεται για τις ΜΚΟ και το έργο που επιτελούν…

Τι ωραία είπε το ποίημα…

Αλλοι ασχολούνται με τις ΜΚΟ και το διαχρονικό πάρτι που εξελισσόταν κάτω από τη μύτη μας και άλλοι οργανώνονται για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπως για παράδειγμα ο Νίκος Γαλανός. Δεν πρόκειται για τον ηθοποιό, όχι. Για τον άλλοτε κατήγορο του Ανδρέα Παπανδρέου στη δίκη Κοσκωτά πρόκειται που ύστερα από σύντομη παραμονή στο ΠαΣοΚ, τώρα προσπαθεί να βρει στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο άνθρωπος με την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου ξεσήκωσε τον κόσμο τις προηγούμενες ημέρες διότι (λέει) ο Σγουρός δεν αφήνει τον Τσίπρα να μιλήσει στο πλαίσιο της έκτης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Περιφερειών και των Δήμων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 7-8 Μαρτίου.

Ο Σγουρός που το τελευταίο για το οποίο μπορεί να τον κατηγορήσει κάποιος είναι για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, εξήγησε στον Γαλανό (και στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στη συνέχεια τον υιοθέτησε) ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία η συμμετοχή του Τσίπρα στις εργασίες της Διάσκεψης. Αδύνατον να πειστούν.

Χθες του τηλεφώνησα και εγώ. «Δεν καθορίζω εγώ το πρόγραμμα, το πρόγραμμα το καθορίζει η Επιτροπή», μου είπε. «Να σου στείλω και την επιστολή τους να το δεις και μόνος σου». Συμφωνήσαμε να μου τη στείλει. Την υπογράφει εκ μέρους της Επιτροπής ο Λοράν Τιελί. Τι λέει; Τα ακόλουθα: «To πρόγραμμα των δύο αυτών ημερών έχει οριστικοποιηθεί, ακολουθώντας την επίσημη διαδικασία που εφαρμόστηκε σε όλες τις προηγούμενες Διασκέψεις των Περιφερειών και των Πόλεων που οργάνωσε η Επιτροπή των Περιφερειών. Η ΕτΠ διαμορφώνει μια ισορροπημένη ατζέντα μεταξύ οικονομικών και πολιτικών θεμάτων.

Η Επιτροπή των Περιφερειών επωμίζεται πλήρως την ευθύνη του προγράμματος που θα συμβάλει στην αναμενόμενη επιτυχία αυτής της ευρωπαϊκής εκδήλωσης, την οποία έχουμε την τιμή να πραγματοποιήσουμε στην Αθήνα, χάρη στην ισχυρή δέσμευση της Περιφέρειας Αττικής σε θέματα υλικοτεχνικής οργάνωσης της Διάσκεψης.

Ελπίζω ότι έχω αποσαφηνίσει τον ρόλο του κάθε εταίρου στην προετοιμασία αυτής της Συνδιάσκεψης».

Στη διάσκεψη πρόκειται να μιλήσουν ο Μπαρόζο ως πρόεδρος της Κομισιόν, ο Σαμαράς ως προεδρεύων της ΕΕ και ο Σουλτς ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Μεταξύ μας δεν καταλαβαίνω γιατί, έστω και εκτός πρωτοκόλλου, ατζέντας και προγράμματος, δεν βάζουν και τον Τσίπρα να μιλήσει. Θα δώσουν ακόμη μία ευκαιρία στο αριστερό αγόρι να τα «μαζέψει» ακόμη περισσότερο. Δεν είδατε τι ωραία το είπε το ποίημα στο χθεσινό «Βήμα»;