Με το απαραίτητο «Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού», το οποίο θα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού θα λειτουργούν στο εξής όλα τα καταλύματα που βρίσκονται σε αγροτουριστικές περιοχές.

Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Αναδιοργάνωση του υπουργείου Τουρισμού, Ρυθμίσεις Ειδικών Τουριστικών Υποδομών, Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον Τουρισμό, Αγροτουρισμός και Λοιπές Διατάξεις», που δόθηκε χτες για δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για τη δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία στον τομέα του τουρισμού, η οποία έρχεται να καλύψει κενά, που εμπόδιζαν την ανάπτυξη του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου είναι:

- Η αναδιοργάνωση και ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του υπουργείου Τουρισμού.

- Ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ και η μετατροπή του σε σύγχρονο οργανισμό προώθησης και προβολής του ελληνικού τουρισμού.

- Η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού.

- Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουριστικό τομέα.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά σχεδόν όλων των αρμοδιοτήτων του ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού. Στον ΕΟΤ μένουν μόνο η διαφήμιση και προβολή της χώρας στο εξωτερικό, καθώς και Γραφεία Εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων, μεταφέρονται το υπουργείο Τουρισμού όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των πάσης φύσεως τουριστικών επιχειρήσεων, της επιβολής προστίμων και διοικητικών κυρώσεων σε επιχειρήσεις του τουρισμού, της διενέργειας ελέγχων για το φαινόμενο της άγρας πελατών και η τεχνική υπηρεσία του ΕΟΤ.

Επίσης μεταφέρονται στο υπουργείο οι αρμοδιότητες του ΕΟΤ που αφορούν στην κατάταξη των πάσης φύσεων τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων ή κλειδιών.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αποδοτικότερη λειτουργία των ειδικών τουριστικών υποδομών, όπως οι τουριστικοί λιμένες, τα σύνθετα τουριστικά καλύμματα και τα χιονοδρομικά κέντρα. Επίσης, προωθούνται η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, για τη στήριξη των τοπικών οικονομιών της περιφέρειας, αλλά και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και του τρόπου ζωής της ελληνικής υπαίθρου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (ΠΥΤ), τον ορισμό του θαλάσσιου καταφυγίου, την επέκταση χερσαίας ζώνης, τη δυνατότητα εξυπηρέτησης υδροπλάνων σε ανεξάρτητες όμορες θαλάσσιες ζώνες τουριστικών λιμένων και τη δυνατότητα μικτής χρήσης υφιστάμενων λιμενικών ζωνών.

Παράλληλα, ενισχύεται ο ποιοτικός τουρισμός μέσα από τη βελτίωση των υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την προστασία του περιβάλλοντος, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αποδοτικότερη διαχείριση της γης, η οποία αξιοποιείται για την τουριστική ανάπτυξη.

Σε ειδικό κεφάλαιο εισάγονται τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ αναβαθμίζεται το επίπεδο εκπαίδευσης των ξεναγών με τη δημιουργία ειδικού τμήματος στη Ρόδο.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ακόμη ειδικές χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, καθώς και την επέκταση εφαρμογής των διατάξεων για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων, ενώ ρυθμίζεται και το ζήτημα της παραχώρησης και καθορισμού ανταλλάγματος για τη χρήση αιγιαλού.

Ακόμα, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ, θεσπίζονται κανονισμοί για την σύναψη συμβάσεων μισθώσεω, προμηθειών και υπηρεσιών που προορίζονται για την τουριστική προβολή της χώρας στο εξωτερικό .

Ολόκληρο το νομοσχέδιο, εδώ: http://www.opengov.gr/yppol/wp-content/uploads/downloads/2014/02/tourismos.pdf

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από