Πρωτιά στον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Καμίνη δίνουν τρεις δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα στη μάχη της Αθήνας, φέρνοντάς τον να προηγείται των ανθυποψηφίων του κατά τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Χαμηλούς τόνους επέλεξε πάντως να κρατήσει ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων, δηλώνοντας χθες πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να σχηματιστεί εικόνα.

«Μπαίνουμε σε μια σκληρή μάχη, περισσότερο σκληρή από την προηγούμενη», σημείωσε χαρακτηριστικά σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσαν η κίνηση πολιτών Δυναμική Ελλάδα του Ηλία Μόσιαλου και η Ενωση Πολιτών για την Παρέμβαση. Αιχμές άφησε και για τη στάση των κομμάτων έναντι της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας: «Τα μεγάλα κόμματα έκαναν τεράστιο λάθος με το να εξευτελίσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιφέροντας τον δίσκο της υποψηφιότητας».

Ποσοστό που κυμαίνεται από 18,4% έως 20% δίνουν οι δημοσκοπήσεις της MRB, της Alco και της Metron Analysis (για τις εφημερίδες «Real», «Πρώτο θέμα» και την ιστοσελίδα thetoc αντιστοίχως) στον Γιώργο Καμίνη. Οι έρευνες εμφανίζουν τον επίσημο και τον αντάρτη υποψήφιο από τη ΝΔ να είναι σε απόσταση αναπνοής.

Συγκεκριμένα, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος συγκεντρώνει από 13% έως 13,4% και ο Νικήτας Κακλαμάνης από 12,1% έως 14%, ενώ ακολουθούν ο Ηλίας Κασιδιάρης με 10,8% έως 11%, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 9,6% έως 10,7% και ο Νίκος Σοφιανός με 4,7% έως 6,2%.

Σε επίπεδο δεύτερου γύρου, στην περίπτωση που στα «δίδυμα» περιλαμβάνεται ο Γιώργος Καμίνης επικρατεί με άνεση των αντιπάλων του. Στο σενάριο κατά το οποίο τη δεύτερη Κυριακή περνούν οι δύο γαλάζιοι υποψήφιοι, η έρευνα της MRB δείχνει ελαφρύ προβάδισμα –κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας –στον κ. Κακλαμάνη έναντι του κ. Σπηλιωτόπουλου.

Μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε όλους τους χώρους εμφανίζει, πάντως, όπως προκύπτει από τις έρευνες της Alco και της Metron Analysis, ο Γιώργος Καμίνης σε σχέση με άλλους υποψηφίους για τον Δήμο Αθηναίων. Συγκεντρώνοντας, όπως είναι αναμενόμενο, υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο νυν δήμαρχος έχει δυναμική και σε εκείνους που τοποθετούνται στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τη Metron, 70% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και 61% της ΔΗΜΑΡ επιλέγει τον κ. Καμίνη, στον οποίο όμως δείχνουν εμπιστοσύνη και θα ψήφιζαν το 16% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 12% του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, στη δημοσκόπηση της Alco το 50% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και το 56% της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν πως θα ψήφιζαν τον νυν δήμαρχο, όπως επίσης και το 9% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 15% του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος έχει δυναμική μόνο στους κόλπους της ΝΔ –συγκεντρώνει την προτίμηση του 32%, 41% των ψηφοφόρων της –ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης συσπειρώνει μόνο δύο στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά έχει επιρροή και σε ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων (βάσει της Metron) και της ΔΗΜΑΡ (όπως προκύπτει από την Alco).

Εντονη είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής στο πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη, καθώς τον επιλέγει ποσοστό άνω του 80% εκείνων που δηλώνουν υποστηρικτές του κόμματος, ενώ έχει ρεύμα και στους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μόνο τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ανάγκη μητροπολιτικής οργάνωσης

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή εκδήλωση ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη μητροπολιτικής οργάνωσης στο Λεκανοπέδιο. «Δεν μπορεί το Λεκανοπέδιο να λειτουργεί με 66 δήμους» υποστήριξε και πρόσθεσε πως η δημιουργία μητροπολιτικού δήμου είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. «Αξίζει να επανεκλεγεί δήμαρχος της Αθήνας όχι για τον ίδιο, αλλά για όσους κατοικούν σε αυτή την πόλη» τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος από την κίνηση Δυναμική Ελλάδα, ενώ ο Περικλής Βασιλόπουλος της Ενωσης Πολιτών για την Παρέμβαση υπογράμμισε πως «ο Γιώργος Καμίνης έδειξε, ενάντια σε αυτούς που πίστευαν το αντίθετο, ότι μπορεί και συνδυάζει τσαγανό και χαμηλό προφίλ».