Τα άλογα τα σκοτώνουν, ως γνωστόν, όταν γεράσουν. Τις καμηλοπαρδάλεις, πάλι, νωρίτερα. Ο Μάριους, που εκτελέστηκε πριν από λίγες ημέρες και στη συνέχεια τεμαχίστηκε μπροστά στο κοινό και δόθηκε στα λιοντάρια του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης, ήταν μόλις δύο ετών. Ο άλλος Μάριους, στον οποίο σκέφτεται να κάνει ευθανασία τώρα ένας άλλος ζωολογικός κήπος της Δανίας, είναι λίγο μεγαλύτερος, επτά ετών. Οπως και να ‘ναι, αυτές τις καμηλοπαρδάλεις θυμήθηκε χθες ο Πίπο Τσιβάτι, από την αριστερή πτέρυγα της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, για να σχολιάσει τη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι σύντροφοί του στον Ενρίκο Λέτα. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν θεωρείται αποτυχημένος, κάθε άλλο. Ούτε πάσχει από καμιά αρρώστια. Επρεπε όμως να παραμερίσει επειδή δεν χωρούσαν δύο ισχυρά αρσενικά στο ίδιο κλουβί.

Ο Ματέο Ρέντσι δεν αρχίζει καλά την προσπάθειά του να αλλάξει την Ιταλία. Οπως θύμισε χθες ο Τζανέλι, ο σκιτσογράφος της «Κοριέρε ντέλα Σέρα», ο 38χρονος δήμαρχος της Φλωρεντίας είχε δώσει τέσσερις υποσχέσεις: να μην παίξει παιχνίδια παρασκηνίων όπως έχουν κάνει πολλοί πολιτικοί στη μεταπολεμική Ιταλία, να αναλάβει την εξουσία μόνο έπειτα από εκλογές, να μην αντιταχθεί στον Λέτα και να μη συμμαχήσει με την Κεντροδεξιά. Τις παραβίασε και τις τέσσερις. Είναι δηλαδή ένας κανονικός killer. Η μόνη ελπίδα των Ιταλών, αλλά και όσων γνωρίζουν ότι από τη χώρα αυτή εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό η σταθερότητα της Ευρώπης, είναι ο Ρέντσι να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και στη νέα του θέση.

Τι πρεσβεύει όμως ο νέος πρωθυπουργός; Είναι αριστερός; Κεντροαριστερός; Σοσιαλδημοκράτης; Οπαδός των μεγάλων συνασπισμών; Απλός μεταρρυθμιστής; Η απάντηση που έδωσε ο ίδιος σε μια συνέντευξή του τον περασμένο Απρίλιο στην «Ελ Παΐς» έχει ενδιαφέρον. «Το να είσαι αριστερός», είπε, «είναι για μένα να λες στη Φλωρεντία ΣΤΟΠ στην οικοδόμηση, ώστε να μείνουν πράσινοι χώροι στα παιδιά μας. Αριστερή είναι για μένα η καινοτομία. Ιδιωτικοποίησα την τοπική εταιρεία μεταφορών και έκανα τη μεγαλύτερη επένδυση στη smart city που έχει γίνει στην Ιταλία. Στη Φλωρεντία, το 38% των γυναικών μπορεί να συνοδεύει τα παιδιά του στο νηπιαγωγείο, όταν στην υπόλοιπη Ιταλία είναι 13%. Αυτό για μένα είναι αριστερό. Οπως είναι αριστερό να περικόπτεις το κόστος της πολιτικής και να έχεις περισσότερες γυναίκες από άνδρες στην κυβέρνησή σου. Εγώ είχα τέσσερις άνδρες και τέσσερις γυναίκες στη δημοτική Αρχή. Υπήρξαν διαμαρτυρίες, οπότε έκοψα έναν άνδρα και πρόσθεσα μια γυναίκα. Για μένα είναι αριστερό να μένουν τα μουσεία ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Επί των ημερών μου, επίσης, οι χρήστες των βιβλιοθηκών αυξήθηκαν από 500.000 σε 1,1 εκατ. Αριστερό είναι να επενδύεις σε έναν πολιτισμό που αποφέρει πλούτο. Αριστερό είναι να κάνεις πράγματα».

Ενας αριστερός killer λοιπόν. Για να δούμε.