Και οι 58 έχουν ψυχή. Για την ακρίβεια, είναι και αυτοί άνθρωποι και εκνευρίζονται, όπως όλοι οι κοινοί θνητοί. Εξού και δεν προσπάθησαν να κρύψουν την ένταση που τους προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου να θέσουν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στη δοκιμασία της ψήφου.

Αυτά στη συνάντηση που είχαν στο ξενοδοχείο Crowne Plaza το απόγευμα της Κυριακής. Εκεί πληροφορούμαι ότι έγιναν δύο βασικές εισηγήσεις. Γύρω από αυτές, εξάλλου, διαμορφώθηκαν και δύο διαφορετικά στρατόπεδα απόψεων. Η μία εισήγηση ήταν αυτή του Γιάννη Βούλγαρη. Ο καθηγητής εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη για τον αιφνιδιασμό. Πιο μετριοπαθής εμφανίστηκε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος μίλησε για θετική εξέλιξη και υπογράμμισε ότι σημασία έχει όλοι οι συνεργαζόμενοι στην κίνηση να δώσουν προσοχή στην ποιότητα του ψηφοδελτίου.

Περίπου 25 εκ των συμμετεχόντων συντάχθηκαν με την άποψη του Μπίστη. Ανάμεσα σε αυτούς μαθαίνω ότι ήταν οι Χρήστος Ροζάκης, Νίκος Αλιβιζάτος, Σταύρος Μπένος και Γιώργος Παγουλάτος. Στον αντίποδα, οι Σταύρος Λιβαδάς, Αχιλλέας Μητσός, Γιάννης Αντωνίου και άλλοι συντάχθηκαν με την άποψη του Βούλγαρη. Οσο για τις συνεργαζόμενες κινήσεις, τέσσερις από τις πέντε –η κίνηση Μπροστά έμεινε ουδέτερη –επισήμαναν ότι πράγματι το βάρος θα πρέπει να δοθεί στην ποιότητα των υποψηφίων.

Τα δύο ταμπλό του Γιακουμάτου

Η θυματοποίηση είναι της μόδας. Κάπως έτσι, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα της Αστυνομίας στη γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής στο γηροκομείο της οικογένειάς του, για την οποία έχει ζητηθεί άρση της βουλευτικής ασυλίας του. Με το γνωστό πληθωρικό ύφος ο βουλευτής της ΝΔ ξιφούλκησε χθες (Ant1), υποστηρίζοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναλάβει να εκτελέσει «συμβόλαιο πολιτικού θανάτου» του. Προφανώς έχει επιλεκτική μνήμη. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι το τελευταίο τρίμηνο έχει συναντηθεί τέσσερις φορές με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Νίκο Παπαγιαννόπουλο. Μου λένε ότι στις δύο πρώτες συναντήσεις ο Γιακουμάτος διαμαρτυρήθηκε για υπερβάλλοντα ζήλο της Αστυνομίας. Και τις δύο φορές έλαβε την απάντηση ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταθέσεις που αφορούν και τον ίδιο και ο νόμος εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις. Στις άλλες δύο συναντήσεις άλλαξε στάση. Ζήτησε να ολοκληρωθεί γρήγορα η έρευνα ώστε να καταβληθούν τα πρόστιμα στη ΔΟΥ και να «ξεμπερδεύει», όπως νόμιζε. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. του απάντησε ότι θα τηρηθούν απαρεγκλίτως οι εντολές της Εισαγγελίας προς την Οικονομική Αστυνομία. Με αυτά και με εκείνα, συνελήφθησαν η σύζυγος και ο αδελφός του βουλευτή καθώς και δύο υπάλληλοι, ενώ ο ίδιος εξαιρέθηκε λόγω βουλευτικής ασυλίας. Το κλου είναι ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις που εμπλέκουν ευθέως τον ίδιο.

Φράξιες Χρυσής Αυγής

Ως γνωστόν, ουδείς αναντικατάστατος. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που πληροφορούμαι ότι από τότε που ο Νίκος Μιχαλολιάκος προφυλακίστηκε, έχουν διαμορφωθεί δύο φράξιες στη Χρυσή Αυγή. Η μία είναι προσηλωμένη στον έγκλειστο αρχηγό. Η άλλη… αλληθωρίζει προς τον Ηλία Κασιδιάρη. Οι κακές γλώσσες λένε μάλιστα ότι η διάσπαση αποτυπώνεται και στους σχεδιασμούς των χρυσαυγιτών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ο Κασιδιάρης φέρεται να μοιράζει χρίσματα σε φίλους του. Μαθαίνω μάλιστα ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη αλληλοσπαραγμός για το χρίσμα του περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Αυτό επειδή ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής για την Αθήνα κάνει ό,τι μπορεί για να απαξιώσει τον εκλεκτό του Μιχαλολιάκου για την περιφέρεια.

Αδωνις εξωτερικού

Μπορεί οι συνδικαλιστές να του στήνουν καρτέρι κάθε φορά που επισκέπτεται δημόσιο νοσοκομείο για να του πουν τα παράπονά τους μπροστά στις κάμερες, αλλά από το εξωτερικό λαμβάνει συγχαρητήρια. Αναφέρομαι στον Αδωνη Γεωργιάδη, καθώς πληροφορούμαι ότι έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό εξαιτίας των πρόσφατων αλλαγών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Η ψήφιση του νόμου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για το ελληνικό σύστημα υγείας. Για ακόμη μία φορά συγχαίρω εσάς και το προσωπικό σας για τη σκληρή δουλειά που κάνατε τους τελευταίους μήνες για να φθάσετε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα» αναφέρει στην επιστολή η επικεφαλής του γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Με αυτόν τον αέρα πληροφορούμαι ότι θα ταξιδέψει αύριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Υγείας. Αυτό προκειμένου να δώσει δύο διαλέξεις στη φημισμένη Kennedy School of Government του Χάρβαρντ.

Αντιμνημονιακό πόνημα

Το αντιμνημονιακό του πόνημα «Το δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης» (εκδ. Λιβάνη) παρουσιάζει αύριο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το ενδιαφέρον είναι η σύνθεση των ομιλητών, καθώς για το βιβλίο θα κάνουν παρεμβάσεις ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος. Θυμίζω ότι ο Αδαμόπουλος, αν και νεοδημοκράτης, είναι αντιμνημονιακός. Την ίδια μετάλλαξη, εξάλλου, έχει πάθει και ο Παυλόπουλος. Οσο για τον πρόεδρο του ΣτΕ, είναι παλιός φίλος του Αντώνη Σαμαρά.