«Ο Δήμος για μένα είναι όχι μόνο μία μεγάλη πρόκληση αλλά μία προσωπική δοκιμασία. Αυτό που σήμερα φαίνεται ανέφικτο, μπορεί αύριο να είναι εφικτό και γι’ αυτό παραμένω στρατευμένος στον Δήμο». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης (φωτογραφία), έκλεισε χθες τον απολογισμό του έργου της δημοτικής Αρχής κατά την τριετία 2011- 2013. «γινε πραγματικά επανάσταση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου από την οποία δεν έλειψαν πάντως και οι αντιπαραθέσεις με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Εμφαση έδωσε ο κ. Καμίνης στην εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου. Επισήμανε συγκεκριμένα πως από τα 47 εκατ. ευρώ λογιστικό έλλειμμα που παρέλαβε η δημοτική Αρχή το 2010, έφτασε να έχει πλεόνασμα 12 εκατ. ευρώ το 2012, παρά το γεγονός πως την τελευταία τριετία η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 59%.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα που ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας πως τα διοικητικά έξοδα ανέρχονταν σε 1,8 εκατ. ευρώ το 2010 και περιορίστηκαν σε 51.000 ευρώ το 2013, το κόστος υπερωριών μειώθηκε κατά 52%, ενώ αντιστοίχως τα έξοδα διαφήμισης από 529.000 έπεσαν στις 8.000 ευρώ και τα έξοδα συντήρησης από 182.000 σε 58.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα με την κατάρτιση του νέου οργανισμού του Δήμου περιορίστηκαν κατά 30% οι υφιστάμενες οργανικές μονάδες – διευθύνσεις, τμήματα κ.ά. – και μπήκε ψαλίδι κατά 33% στα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από τον Δήμο.

«Εισάγαμε νέο μοντέλο αντίληψης και λειτουργίας του Δήμου. Δεν είχαμε εξαρτήσεις, δεν οφείλαμε σε κανένα και δεν λογοδοτούσαμε σε κανένα παρά μόνο στην πόλη και τους δημότες της» σημείωσε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την τρομακτικά δύσκολη, οριακή, υπαρξιακού χαρακτήρα κρίση σταθήκαμε όρθιοι. Κρατήσαμε την πόλη όρθια, ζωντανή με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο πλαίσιο αυτό στο κοινωνικό έργο του Δήμου, με τα περισσότερα από 1.400 συσσίτια σε καθημερινή βάση και την παροχή στέγης σε πάνω από 150 απόρους και αστέγους. Ανάλογη σημασία απέδωσε στις δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση νέων έργων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την απευθείας διασφάλιση για πρώτη φορά 120 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους.