Οι γιατροί του Μίχαελ Σουμάχερ, που βρίσκεται εδώ και τέσσερις εβδομάδες σε τεχνητό κώμα, έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των φαρμάκων της νάρκωσης που του χορηγούνται προκειμένου σταδιακά να ξυπνήσει, ανακοίνωσε χθες η μάνατζέρ του Σαμπίνε Κεμ. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 βρίσκεται στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ και όπως δήλωσε η Κεμ «η διαδικασία της αφύπνισής του μπορεί να πάρει πολύ χρόνο».

Η θερμοκρασία του σώματός του έχει μειωθεί μεταξύ 34 και 35 βαθμών Κελσίου προκειμένου να περιοριστεί το οίδημα του εγκεφάλου, να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να του επιτραπεί να ξεκουραστεί. Τις πρώτες ημέρες μετά το ατύχημα που είχε, όταν έπεσε με το κεφάλι σε βράχο ενώ έκανε σκι εκτός πίστας στο χιονοδρομικό κέντρο του Μεριμπέλ, ο Σούμι υπεβλήθη σε δύο χειρουργεία, ένα για αφαίρεση του αιματώματος και ένα δεύτερο για ελάττωση του εγκεφαλικού οιδήματος.

Για να πάρουν την απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία του ξυπνήματος οι γιατροί πρέπει να παρατήρησαν πως η ενδοκράνια πίεση του Σουμάχερ έχει μειωθεί, δήλωσε ο δρ Κλέμενς Παλ, ειδικός στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο νοσοκομείο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου. Προειδοποίησε όμως ότι εάν ο Σουμάχερ δεν έχει αναρρώσει αρκετά ώστε να ξυπνήσει μόνος του τότε οι γιατροί ίσως χρειαστεί να τον βάλουν πάλι σε τεχνητό κώμα.
Οταν ένα άτομο τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι (εγκεφαλική κάκωση) συνήθως πέφτει σε κώμα σχεδόν αμέσως μετά το επεισόδιο. Το φυσιολογικό είναι έπειτα από μερικές ώρες να ξυπνήσει, αλλά επειδή ο εγκέφαλος από το τράνταγμα και τα χτυπήματα έχει πρηστεί (οίδημα) και πιέζεται οι γιατροί τον βάζουν για ασφάλεια σε τεχνητό κώμα.

«Αυτό σημαίνει ότι του δίνουν κατασταλτικά φάρμακα, τα οποία έχουν σκοπό να τον κρατήσουν σε τεχνητό ύπνο με σκοπό να μειωθεί το πρήξιμο του εγκεφάλου και να προστατευθούν οι νευρώνες, δηλαδή τα νευρικά κύτταρα» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Βασίλειος Παναγιωτόπουλος, λέκτορας Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με μετεκπαίδευση στη Γερμανία. Από τη στιγμή που ο ασθενής παραμένει σε αυτή την κατάσταση για περίπου έναν μήνα, και με βάση τα αποτελέσματα από τις αξονικές τομογραφίες και άλλες σημαντικές ενδείξεις, όπως είναι η μέτρηση της ενδοκράνιας πίεσης, οι γιατροίαποφασίζουν εάν θα μειωθεί η δοσολογία των κατασταλτικών φαρμάκων που του χορηγούνται. Διότι εάν παραμείνει πάνω από έναν μήνα σε καταστολή αρχίζουν άλλα προβλήματα, όπως ανεπάρκειες οργάνων, προβλήματα με τα φάρμακα κ.λπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εκίπ», ο οργανισμός του Σουμάχερ αντιδρά θετικά και μάλιστα ανοιγόκλεισε και τα μάτια του.

Μειώνουν τα φάρμακα

Οι γιατροί θα προσπαθήσουν να ξυπνήσουν τον Μίχαελ Σουμάχερ με αργό ρυθμό, για να ελέγχουν βήμα βήμα πώς αντιδρά. Και μετά θα προχωρούν πάλι, θα ελέγχουν και θα συνεχίζουν. Το φάρμακο μειώνεται σταδιακά για αρκετές ημέρες ώστε να παρακολουθήσουν τις πραγματικές νευρολογικές αντιδράσεις. Εάν διακοπούν απότομα τα φάρμακα, τότε μπορεί να επιδεινωθεί το εγκεφαλικό οίδημα, κάτι καταστροφικό για την υγεία του ασθενούς