Εγκαινιάζοντας την ελληνική προεδρία ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χθες στο Στρασβούργο, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν μάσησε τα λόγια του: είπε ότι η Ελλάδα έπραξε το καθήκον της, παρά τις λάθος συνταγές της τρόικας και σήμερα έχει κάθε λόγο να αναμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα πράξουν το δικό τους, μειώνοντας το δανειακό άχθος της χώρας. Επί της ουσίας ο έλληνας Πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η «μεγάλη κρίση» ανήκει πλέον στο παρελθόν. Πολλοί από τους ευρωβουλευτές τον χειροκρότησαν, κάτι που δεν είναι άσχετο με την προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Από την άλλη, ο επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, επίσης δεν μάσησε τα λόγια του: είπε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες των Μνημονίων είναι η χρόνια κακοδιοίκηση του κράτους και η πολιτική αστάθεια μεταξύ 2010-2012. Τον χειροκρότησαν ελάχιστοι σε σχέση με το παρελθόν. Κάτι που επίσης δεν είναι άσχετο με την προεκλογική περίοδο.

Μια προεκλογική περίοδος μετά το τέλος της οποίας πολλά θα αλλάξουν στην ΕΕ τόσο στο επίπεδο των πολιτικών της προσώπων όσο και των Συνθηκών που διέπουν τη λειτουργία της. Η δυναμική υπέρ των αλλαγών ενισχύθηκε σημαντικά τις τελευταίες μέρες. Ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε μέτρα ριζοσπαστικού χαρακτήρα προς την κατεύθυνση της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της Γαλλίας, τα οποία χαιρετίστηκαν, για πρώτη φορά με τόσο ενθουσιασμό, από το Βερολίνο. Η Γερμανία φαίνεται πλέον έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Ορισμένες από αυτές, όπως ο ορισμός μόνιμου προέδρου και η κατάρτιση ειδικού προϋπολογισμού του Eurogroup, έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ.

Ορισμένες άλλες περιέχονται σε κείμενο που δημοσιοποιήθηκε προ τριμήνου στη Γερμανία από τη λεγόμενη Ομάδα Glienicke (εκ του ονόματος της γέφυρας που ενώνει το Βερολίνο με το Πότσνταμ). Οι συντάκτες του είναι ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι προσκείμενοι είτε στους Χριστιανοδημοκράτες είτε στους Σοσιαλδημοκράτες.

Επί της ουσίας, στο κείμενο προτείνονται στις χώρες του ευρώ να υπογράψουν μια ειδική Συνθήκη για την τραπεζική ένωση και να δημιουργήσουν μηχανισμούς ελέγχου και παρέμβασης στην οικονομική διακυβέρνηση των χωρών της ευρωζώνης. Οι διαδικασίες για την επίτευξη αυτών των συμφωνιών αναμένεται να εκκινήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.