Ο αριθμός των ποδηλατών στη Βουδαπέστη τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Το στοιχείο προέκυψε χάρη σε μηχάνημα που έχει τοποθετηθεί σε κεντρικό ποδηλατόδρομο της πόλης – στη λεωφόρο Μουσείου – το οποίο καταγράφει τη μετακίνηση με πετάλι. Ο φωτεινός πίνακας την περασμένη Παρασκευή έδειξε πως είχαν περάσει 583.594 ποδήλατα μέσα στο 2013. Αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2010.

Το ευχάριστο νέο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους ποδηλάτες της Βουδαπέστης και αναδημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF). Oλόκληρη η είδηση εδώ.Και μερικές ακόμη πληροφορίες για το ειδικό μηχάνημα – που αγοράστηκε με δωρεές από την ποδηλατική κοινότητα της Βουδαπέστης κλικάροντας εδώ.

Από κάτω ένα βίντεο που δείχνει το μηχάνημα τη στιγμή που καταγράφει τον ποδηλάτη νούμερο 100.000 να περνάει από το σημείο.

Έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο, έστω και κατά προσέγγιση, με την καταγραφή που γίνεται από ένα μηχάνημα, οι πολίτες της Βουδαπέστης μπορούν να γνωρίζουν ότι η μετακίνηση με ποδήλατο αυξάνεται διαρκώς. Επιπλέον, η δημοτική αρχή είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι είναι οι ποδηλάτες έτσι ώστε να μεριμνήσει για περισσότερες ποδηλατικές υποδομές. Σημειώνεται βέβαια ότι η πληροφορία για την αύξηση της μετακίνησης με ποδήλατο στη Βουδαπέστη οφείλονται σε έναν ποδηλατόδρομο ·αν δεν υπήρχε πού θα τοποθετούνταν το μηχάνημα;

Πόσοι μετακινούνται με ποδήλατο στην Αθήνα;

Αντίθετα εδώ, στην Αθήνα, ποδηλατόδρομο ακόμη δεν έχουμε…Συνεπώς αν θέλαμε να τοποθετήσουμε ένα παρόμοιο μηχάνημα – όπως αυτό της Βουδαπέστης – μάλλον δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν ακριβείς μετρήσεις. Ενδεχομένως βέβαια να μπορούσε να μπει σε ένα σημείο απ’ όπου περνούν πολλά ποδήλατα. Αρκεί οι αισθητήρες του να μπορούν να ξεχωρίζουν τα ποδήλατα από τα άλλα οχήματα.

Στη φωτογραφία από πάνω, μηχάνημα που μετράει τα ποδήλατα στην πόλη Φράιμπουργκ της Γερμανίας (Φωτό:www.cycling-embassy.dk).

Την τελευταία 5ετία όλοι παραδέχονται πως η χρήση του ποδηλάτου στις μεγάλες πόλεις παρουσιάζει αύξηση λόγω και της οικονομικής κρίσης. Εντούτοις, το πόσοι είναι αυτοί που μετακινούνται καθημερινά με ποδήλατο παραμένει μεγάλο ερωτηματικό. Δηλαδή ωραίοι είμαστε αλλά πόσοι – ποδηλάτες – είμαστε; Παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν για την απογραφή πληθυσμού του 2001.

Εύλογα θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς «αν οι πολίτες που κάνουν πετάλι καθημερινά ήταν χιλιάδες θα τους βλέπαμε στους δρόμους». Σωστό. Ίσως δεν είναι τόσοι. Θα ήταν χρήσιμο όμως να ξέρουμε πόσοι είναι. Κι αυτό διότι αν υπήρχαν ακριβή και αρκετά στοιχεία για την αύξηση της χρήσης ποδηλάτου αλλά και μετρήσεις για το πόσοι μετακινούνται με ποδήλατο θα βοηθούσαν σημαντικά. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν ερέθισμα και κίνητρο για τις δημοτικές αρχές και την Πολιτεία ώστε να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών για το ποδήλατο. Θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους αρμοδίους για πιο στοχευμένα έργα για το ποδήλατο.

Έως σήμερα μετρήσεις και επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν. Συνήθως γίνονται εκτιμήσεις δια της πλαγίας οδού. Δηλαδή με βάση τις πωλήσεις ποδηλάτων που πράγματι έχουν αυξηθεί ή της μείωσης των πωλήσεων αυτοκινήτων. Γνωρίζουμε επίσης ότι σταθερά κάθε Παρασκευή 1000-1500 πολίτες κατά μέσο όρο συμμετέχουν στην ποδηλατοβόλτα Freeday, στην Αθήνα. Επίσης, 10.000 – 15.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις ποδηλατοπορείες της Αθήνας.

Πριν από ένα χρόνο πάντως πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Public Issue (Η χρήση ποδηλάτου στην Ελλάδα, 2012) είχε δείξει πως η χρήση του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου αυξάνεται σταθερά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα – που είχε πραγματοποιηθεί σε δείγμα 2008 ατόμων – το 2012, το 3,1% των Ελλήνων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί ποδήλατο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, προς και από τη δουλειά ή τη σχολή, για ψώνια ή για διασκέδαση.

Τα παραδείγματα προς μίμηση από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα οποία μπορούν να ακολουθήσουν οι δήμοι και η Πολιτεία στην Ελλάδα είναι πολλά. Και για το θέμα της μέτρησης των μετακινήσεων με ποδήλατο ισχύει αυτό που έχουν υποστηρίξει πολλοί ειδικοί: Το θέμα είναι τι θέλουν να κάνουν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα. Αν επιθυμούν δηλαδή να προωθήσουν μέτρα και έργα για το ποδήλατο.

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στο twitter: Follow us @orthopetalies για καθημερινή ενημέρωση