Ο ορυμαγδός των  τελευταίων αποκαλύψεων περί διαφθοράς και συναλλαγής ρίχνει βαριά σκιά στον πολιτικό ορίζοντα της χώρας, αναδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα της διαφάνειας σε άμεση εθνική προτεραιότητα. Το πρόβλημα της διαφθοράς δεν είναι καινούργιο, είναι διαχρονικό και βεβαίως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας.
Επίσης, δεν εντοπίζεται μόνο στην οροφή της πολιτικής εξουσίας, αλλά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής - σαν να έχει κάνει μετάσταση - διαβρώνοντας ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Η προμήθεια, η μίζα, το αποκαλούμενο «γρηγορόσημο», ήταν οι κινητήριες δυνάμεις για να υλοποιηθεί μια πολιτική ή μια κυβερνητική απόφαση, για να κατασκευαστεί ένα μικρό ή μεγάλο έργο, για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης.
Αν, λοιπόν, θέλουμε να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο, οφείλουμε να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα. Οι συγκαλύψεις, οι ωραιοποιήσεις και προπαντός οι στρουθοκαμηλισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι μας - πολιτικοί, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικοί φορείς - να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο: η διαφθορά στον τόπο μας έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας.
Η θεσμική και πολιτική υστέρηση που επί χρόνια επιδεικνύουμε, ως χώρα και ως οργανωμένη πολιτεία, δημιούργησαν εστίες συναλλαγής, διαπλοκής και χρηματισμού. Η αλήθεια είναι ότι δεν φροντίσαμε εγκαίρως να θεσμοθετήσουμε δομές και διαδικασίες που θα επέβαλαν τη διαφάνεια. Είτε γιατί εσκεμμένα είχαμε συμφιλιωθεί με τη διαφθορά είτε γιατί την υποτιμήσαμε, ασχολούμενοι δήθεν με την υψηλή πολιτική.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Δεν οφείλεται πρωτίστως στις ελαστικές συνειδήσεις, στην έλλειψη ηθικών αναστολών και αξιακού φορτίου. Συνδέεται ευθέως με το πελατειακό κράτος που οικοδομήσαμε και επί πολλές δεκαετίες στηρίξαμε. Γι' αυτό σήμερα, που η χώρα δίνει τιτάνια μάχη για να σταθεί στα πόδια της, δεν έχουμε την πολυτέλεια να το προσπερνάμε, θεωρώντας το ελάσσονος σημασίας ή να ετεροχρονίζουμε τη λύση του. Οφείλουμε να προχωρήσουμε με γοργά βήματα στην οικοδόμηση ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και διαφανούς κράτους.
Η αδιαφάνεια λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου, μας κρατά καθηλωμένους στο παρελθόν. Αντιλαμβανόμενη το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση, ΝΔ - ΠαΣοΚ, ανοίγει μέτωπο με τη διαφθορά. Αδιαπραγμάτευτη απόφασή της είναι να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις γκρίζες περιοχές του δημόσιου βίου. Οποιοι δεν σεβάστηκαν το δημόσιο συμφέρον, όσοι καταπάτησαν τις αρχές και τις αξίες που κλήθηκαν να υπηρετήσουν θα κριθούν αυστηρά από τη Δικαιοσύνη και θα υποστούν το τίμημα. Επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή, μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, να επανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, να ανακτήσουμε την ηθική υπόσταση της πολιτικής.
Για μας - και θέλω να πιστεύω για όλους - το ζήτημα της διαφάνειας στο κράτος, στην κεντρική διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση συνιστά άμεση εθνική προτεραιότητα. Διαφάνεια παντού λοιπόν: σε όλες τις αποφάσεις της πολιτικής τάξης, των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, της Διοίκησης. Ολες πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και ξεκάθαρες, να λαμβάνονται στο φως της ημέρας. Να μη δημιουργούν την παραμικρή υποψία ότι είναι διαβλητές, ότι πάρθηκαν με γνώμονα την εξυπηρέτηση ενός επιχειρηματία, ενός προμηθευτή, ενός τοπικού παράγοντα.
Προκειμένου να καθαρίσουμε τη γάγγραινα της συναλλαγής, του χρηματισμού,  της αδιαφάνειας, της διαφθοράς, οφείλουμε όλοι μας, χωρίς σκοπιμότητες και υστεροβουλίες, να ανταποκριθούμε με προτάσεις, θέσεις, πρωτοβουλίες, ενέργειες.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από