Σκηνικό «πυρηνικού πολέμου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση άρχισε να διαμορφώνεται την επομένη της επίσημης ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας και με ορίζοντα τις διπλές κάλπες του προσεχούς Μαΐου.

Η άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας ήταν η αφορμή που αναζητούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την έναρξη μιας σφοδρής, παρατεταμένης σύγκρουσης, την οποία εξήγγειλε ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί οργή για τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κρίνεται ως αντιθεσμική –και στη βάση αυτή θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες μια συντονισμένη επίθεση προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα. Το κλίμα οργής, άλλωστε, καταγράφηκε και στις απαντήσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος φρόντισε να αναδείξει σε ένα διεθνές ακροατήριο, κατά το προχθεσινό τελετουργικό, το «αντιευρωπαϊκό προσωπείο» της Κουμουνδούρου.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός απευθυνόταν πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο, όπως αναγνωρίζουν και επιτελικά κυβερνητικά στελέχη, επιδιώκοντας να διαμορφώσει εγκαίρως το πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθ’ οδόν προς τις ευρωεκλογές της 5ης Μαΐου. Με στόχο να εγκλωβιστεί η αντιπολίτευση σε μια πολιτική σύγκρουση που θα ορίζει η κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς φέρεται μάλιστα ότι έχει δώσει εντολή για κλιμάκωση του πολέμου σε όλα τα πεδία και με κοινή συνισταμένη το δίλημμα για την ευρωπαϊκή πορεία ή μη της Ελλάδας –το οποίο στο τέλος της διαδρομής θα λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά και θα επικεντρωθεί στο δίλημμα «Σαμαράς ή Τσίπρας;».

«Ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της πλήρους ρήξης και να μη λειτουργήσει ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Από τη στιγμή που ίδιος επενδύει σε ένα πολεμικό σκηνικό, η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής», σχολίαζε χθες στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αντεπιτεθεί με «βόμβες μεγατόνων».

Ο σχεδιασμός για σκληρή σύγκρουση σε όλα τα επίπεδα άρχισε να ξεδιπλώνεται από χθες από το γαλάζιο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού με οργανωμένη επίθεση στην Κουμουνδούρου τόσο για την αντιευρωπαϊκή στάση της όσο και για υπόγεια στήριξη κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων για τρομοκρατική δράση. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αννα Ασημακοπούλου, κατήγγειλε δημόσια εννέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως θιασώτες της 17Ν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και ζήτησε από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προχωρήσει στην καταδίκη και τη διαγραφή τους.

Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εξαπέλυε επίθεση στον κ. Τσίπρα και την Κουμουνδούρου για την απουσία από την τελετή ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιευρωπαϊκό κόμμα. Κατ’ επανάληψη έχει ειπωθεί ότι το ζήτημα της παραμονής στην ευρωζώνη δεν αποτελεί ένα ζήτημα μη διαπραγματεύσιμο, ένα ζήτημα ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ…», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Βήμα 99,5 και πρόσθεσε: «Μέσα στις πολλές αντινομίες, αντιφάσεις, κυβιστήσεις, συνιστώσες, μειοψηφίες και πλειοψηφίες που συγκροτούν αυτό το πράγμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται και διάφορα άλλα πράγματα. Και η τελευταία πράξη τους ήταν η περιφρόνηση μιας κορυφαίας ευρωπαϊκής, θεσμικής διαδικασίας…».