«Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρυσό κριάρια και στων κομμάτων την αυλή σφάζονται υποψήφιοι για την Ευρωβουλή» θα μπορούσε να είναι το τραγουδάκι της εποχής. Η εορταστική ανάπαυλα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την εκκίνηση μιας κούρσας που θα κρατήσει ώς το τέλος Απριλίου και στην οποία θα λάβει μέρος κόσμος και ντουνιάς. Σε όλα τα κόμματα και με ενδεχόμενο μάλιστα μερικοί από τους δρομείς να αλλάξουν κουλουάρ. Ιδού πώς έχουν τα πράγματα.

Από τον καινούργιο χρόνο θα αρχίσει η διαδικασία κατάρτισης των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων, τα οποία αυτήν τη φορά θα πολιτευθούν υπό την αιγίδα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων ή πιο απλά των αντίστοιχων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεδομένου ότι η θέση του ευρωβουλευτή είναι πάντα επίζηλη, ίσως η πιο προνομιούχα για πολιτικό όπως έχουν γίνει τα πράγματα στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Οι κατέχοντες θέση θέλουν να μείνουν και ταυτόχρονα αμέτρητοι άλλοι θέλουν να τους εκπορθήσουν για να πάρουν τη θέση τους.

Δεδομένου ότι οι σημερινές ομάδες των ελλήνων ευρωβουλευτών έχουν σχηματισθεί με άλλους επικεφαλής στα κόμματα, τα πράγματα μπλέκονται ακόμη περισσότερο. Και το μπλέξιμο φθάνει στα όρια της φαρσοκωμωδίας καθώς συμβαίνει το εξής απίστευτο: η πιθανότητα εκλογής συναρτάται με το προσδοκώμενο ποσοστό για κάθε κόμμα. Αλλο όμως είναι το ποσοστό που λένε ότι θα πάρουν και άλλο αυτό που πραγματικά υπολογίζουν. Οπότε κάποιος που λαμβάνει υπόσχεση για θέση που δεν πρόκειται να τον οδηγήσει στην Ευρωβουλή, παρά τον επίσημο ισχυρισμό του κόμματος, αντιλαμβάνεται ότι τον κοροϊδεύουν.

Η σφαγή στη ΝΔ

Στη ΝΔ λοιπόν το πρόβλημα είναι σχεδόν εκρηκτικό για την ομάδα που έστειλε στο Στρασβούργο ο Κώστας Καραμανλής το 2009. Από τους νυν ευρωβουλευτές μόνος ένας αποχωρεί μετά δόξης και τιμής. Ο Γιώργος Παπανικολάου δεν διεκδικεί την παραμονή του διότι έχει συμφωνήσει με την Συγγρού να διεκδικήσει τον Δήμο Γλυφάδας και ήδη άρχισε προεκλογικό αγώνα. Από τους υπολοίπους, ο Γιώργος Παπαστάκμος που ταλαιπωρείται πάντα με το γνωστό πρόβλημα υγείας του δεν διεκδικεί κάτι και το ίδιο συμβαίνει με τον Κ. Τσουκαλά. Επίσης ο συνδικαλιστής Κώστας Πουπάκης γνωρίζει ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιστρέψει και στη ΝΔ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι βρίσκεται σε επαφή με τη Νέα Μέρα του Χρήστου Ζώη και ενδεχομένως να διεκδικήσει εκεί μια υποψηφιότητα.

Μένουν τα βαριά ονόματα. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έριξε ισχυρές γέφυρες στο σύστημα Σαμαρά στην εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό. Για τη Ρόδη Κράτσα λέγεται ότι έχει από καιρό βρει προσβάσεις στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, ενώ η Μαριέττα Γιαννάκου θα χρειαστεί να το παλέψει πολύ.

Αλλά η ΝΔ δεν αρκεί να αποφασίσει ποιους θα κόψει, πρέπει να βρει και ποιους θα στείλει, πάντα με τον προαναφερόμενο περιορισμό ότι δεν θα στείλει όσους θα λέει ότι θα στείλει. Σε αυτό το έργο λοιπόν τον ρόλο του πρωταγωνιστή διεκδικεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην γραμματέας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Αλλά στην Συγγρού η ιδέα δεν γίνεται ασμένως δεκτή, οπότε θα έχουμε πανηγύρια.

Δεν θα είναι η μόνη περίπτωση. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να αποφασίσει –γιατί όπως λέγεται δεν το έχει κάνει ακόμη –αν θα στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο μόνο δικούς του ή θα ενσωματώσει στην πρώτη τετράδα και καραμανλικούς ή ντορικούς. Ή αν θα δεχθεί και προσχωρήσεις, όπως της Νίκης Τζαβέλλα, που είχε εκλεγεί με τον ΛΑΟΣ. Στο σημείο αυτό προσθέστε και το ενδεχόμενο να επικρατήσει η ιδέα να τεθεί ο Γιάννης Στουρνάρας επικεφαλής του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου –ή ακόμη και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Η ένδεια του ΠαΣοΚ

Στο ΠαΣοΚ τα πράγματα είναι χειρότερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό ευρωβουλευτών που θα εκλεγούν, ευκολότερα στον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα κόψουν και περιπλοκότερα στο είδος του ψηφοδελτίου που θα καταρτίσουν.

Από τους πράσινους ευρωβουλευτές πρέπει να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα η Χρυσούλα Παλιαδέλη και ο Γιώργος Σταυρακάκης –έτσι κι αλλιώς δεν θα διεκδικούσαν ανανέωση –αλλά και οι Σπύρος Δανέλλης, Αννυ Ποδηματά και Μαριλένα Κοπά, καθόσον οι σχέσεις τους με τη ηγεσία είναι στους μείον βαθμούς μονίμως και επιπλέον εθεάθησαν να φλερτάρουν με τη ΔΗΜΑΡ. Για τον Δημήτρη Δρούτσα δεν γίνεται λόγος, ενώ ο Κρίτων Αρσένης είναι ήδη εκτός ΠαΣοΚ.

Φοβού τις συνιστώσες

Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι οι έδρες του στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να αυξηθούν, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες. Η ανανέωση της θητείας του δραστήριου Νίκου Χουντή αναμένεται ως φυσιολογική εξέλιξη. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το ενδεχόμενο της επιστροφής του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος θα μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καθόσον θα προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα-μέλος της. Και όπως είναι διαρθρωμένο το Ευρωκοινοβούλιο, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν προνόμια που κανείς δεν πετάει.

Από εκεί και πέρα τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ θα ακουστούν πολύ δυνατά. Πρώτον, γιατί θα διεκδικούν εκπροσώπηση οι κατά τα λοιπά καταργηθείσες συνιστώσες αλλά και η ομάδα Λαφαζάνη και, δεύτερον, γιατί θα θέλουν θέση κάποιοι από τους υπό προσχώρηση πρώην πασόκους.

Οι μουστερήδες της ΔΗΜΑΡ

Δύσκολα είναι τα πράγματα και στη ΔΗΜΑΡ διότι, εκτός από τα στελέχη της που θα ήθελαν να μετακομίσουν στο Στρασβούργο, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νυν ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ που θα ήθελαν να αλλάξουν κόμμα αν μείνουν ευρωβουλευτές. Επιπλέον ακούγεται ότι τη θέση του επικεφαλής μπορεί να προσφέρει ο Φώτης Κουβέλης (και ο Ανδρέας Λοβέρδος, αφού η ΔΗΜΑΡ θα πάει μαζί με τη Νέα Ελλάδα στην κάλπη) στον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο.