«Αντίδοτο» στα χαμηλά επιτόκια με τη μορφή εορταστικών προσφορών επιδιώκουν να δώσουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Την ίδια στιγμή, φιλοδοξούν να τους δελεάσουν με δωρεάν συναλλαγές, αλλά και προγράμματα επιστροφής χρημάτων, μέσω πιστωτικών καρτών συνδεδεμένων με τους λογαριασμούς τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων δεδομένων είναι η κατάθεση Alpha Προθεσμιακή με Bonus που διαθέτει η Alpha Bank. Το εν λόγω προϊόν συνδυάζει σταθερές αποδόσεις ανά τρίμηνο, καταβολή τόκων σε τριμηνιαία βάση στον λογαριασμό καταθέσεων, αλλά και Bonus πόντους διαθέσιμους προς εξαργύρωση κάθε τρίμηνο για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των πελατών.

Αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τους τόκους, οι πελάτες παίρνουν επιπλέον Bonus πόντους, ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης και μπορούν να τους εξαργυρώσουν για είδη καθημερινής χρήσης, καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια, προϊόντα κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρονικά είδη, είδη ένδυσης και σπιτιού, προσφορές, εκπτώσεις και δώρα.

Την ίδια στιγμή πάντως και οι υπόλοιπες τράπεζες επιδιώκουν, μέσω προσφορών αλλά και ευκολιών, να δελεάσουν καταθέτες. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει επιπλέον επιτόκιο 0,15% για όσους ανοίξουν τον λογαριασμό τους online. Πέραν αυτών, η τράπεζα προσφέρει λογαριασμούς που είτε επιτρέπουν την καταβολή των τόκων από την πρώτη ημέρα της κατάθεσης είτε ανταμείβουν τους πελάτες που παραμένουν «πιστοί» στην τράπεζα, διατηρώντας τα χρήματά τους για πολλούς μήνες. Επίσης, η τράπεζα διαθέτει προϊόντα που επιτρέπουν στους πελάτες της να αυξομειώνουν το ποσό του λογαριασμού τους κάθε μήνα, χωρίς ποινή επί του επιτοκίου.

Αντίστοιχα, η Εθνική Τράπεζα επιτρέπει μεταξύ άλλων στους καταθέτες της να εισπράττουν κάθε μήνα τους τόκους του λογαριασμού τους και να τους αξιοποιούν όπως θέλουν, ακόμα και να τους συμψηφίζουν με δόσεις δανείων που έχουν συνάψει στην τράπεζα ή να τους εκχωρούν σε κάποιο τρίτο πρόσωπο. Τέλος, η Eurobank επιτρέπει στους πελάτες της να φέρουν τον τραπεζικό λογαριασμό τους στα μέτρα τους. Μεταξύ άλλων, προσφέρει επιπλέον επιτόκιο για όσους αξιοποιήσουν το Διαδίκτυο για να ανοίξουν και να ελέγχουν τον λογαριασμό τους, αλλά και επιτρέπει στους καταθέτες τους να συνδέσουν σε αυτόν την πιστωτική τους κάρτα, προκειμένου να απολαμβάνουν επιστροφές χρημάτων αλλά και εκπτώσεις στις αγορές τους μέσω του προγράμματος Επιστροφή.

Ταυτόχρονα, στο πνεύμα των γιορτών λειτουργούν και οι πιστωτικές κάρτες, που ανταμείβουν εκείνους που κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα κατά την εορταστική περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χριστουγεννιάτικου μποναμά είναι η προσφορά επιπλέον πόντων για κάθε ευρώ που θα ξοδέψουν οι πελάτες των τραπεζών για αγορές σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.