Το µέτρο χρησιµοποιείται ευρέως, µε αποτέλεσµα να αποτελεί είδηση αν µπουν χρήµατα από επιδοτήσεις στους λογαριασµούς των δικαιούχων αγροτών και δεν γίνει νωρίτερα συµψηφισµός. Σε πολλές περιπτώσεις, µάλιστα, δεν έχει παρέλθει καν η ηµεροµηνία λήξης πληρωµής της οφειλής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αγρότη ο οποίος δικαιούνταν επιδότηση για την παραγωγή πορτοκαλιών ύψους 170 ευρώ. Τα χρήµατα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του. Εγινε συµψηφισµός µε την τελευταία δόση φορολογίας εισοδήµατος, η οποία είχε καταληκτική ηµεροµηνία πληρωµής την 31η Δεκεµβρίου 2013.

Σχετική διάταξη προβλέπεται µε τον νόµο 3943 του 2011 στην οποία ορίζεται ότι «βέβαιη και εκκαθαρισµένη χρηµατική απαίτηση του οφειλέτη κατά του Δηµοσίου, η οποία αποδεικνύεται µε τελεσίδικη δικαστική απόφαση ή δηµόσιο έγγραφο, συµψηφίζεται µε βεβαιωµένα χρέη αυτού προς το Δηµόσιο».

Δεν συµψηφίζονται σε καµία περίπτωση απαιτήσεις κατά του Δηµοσίου µε οφειλές που είναι βεβαιωµένες στις ΔΟΥ υπέρ τρίτων (π.χ. υπέρ ΝΑΤ, Νοµικών Προσώπων Δηµοσίου Δικαίου κ.λπ.).