Πέφτουν την Τρίτη στο Μπακού, παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι υπογραφές για την τελική επενδυτική απόφαση που αφορά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, το οποίο θα τροφοδοτήσει τον αγωγό TAP.

Η παρουσία του κ. Σαμαρά υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου του φυσικού αερίου (Southern Corridor) ο οποίος περιλαμβάνει μέσω του TAP και την Ελλάδα.

Παρών στην τελετή αναμένεται να είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, στέλνοντας και εκείνος το μήνυμα για την ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική διάσταση που έχουν για τις Βρυξέλλες οι σχέσεις της Ευρώπης με το Αζερμπαϊτζάν.

Στην ουσία, η αυριανή τελετή, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου, αφού μέσω της μεγάλης επένδυσης που θα ξεκινήσει από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ θα αντληθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου, που θα εξαχθούν προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού TAP.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την τελική επενδυτική απόφαση υπογραμμίζει και τη σημασία της πώλησης στην αζέρικη Socar του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ, και δεν είναι απλά μια πώληση κρατικής εταιρείας σε ξένο επενδυτή.

Πρόσφατα η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, να υπογράψει διακρατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με την οποία να δεσμεύεται ότι θα τηρήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το 3ο ενεργειακό πακέτο.

Η πιο βασική υποχρέωση είναι ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να είναι και χρήστης του, που στη περίπτωση της Socar σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, παρ’ ότι η νέα απαίτηση της Κομισιόν είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούλιο.

Λέγεται πάντως, ότι η εμμονή της Κομισιόν δεν έχει σαν «στόχο» τους Αζέρους, αλλά τους Ρώσους της Gazprom. Πίσω από τη διαμάχη με τη Socar κρύβεται η διαμάχη των Βρυξελλών με την Gazprom.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η Κομισιόν, θέλει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της με τους Αζέρους, προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο στη Gazprom να ισχυριστεί ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι κάνει διακριτική μεταχείριση υπέρ της Socar, την ίδια στιγμή που έχει βάλει την ίδια στο στόχαστρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από