Αν δεν έχεις ζήσει στο πετσί σου το Μνημόνιο δεν ξέρεις τι εστί τρόικα. Εξού και δεν μου κάνει εντύπωση που μαθαίνω ότι στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο με τον Αλέξη Τσίπρα οι εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής για τα ατοπήματα των τροϊκανών (Troika Inquiry Report), που συστήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, τον ρώτησαν τι γνώμη έχουν οι έλληνες πολίτες για την τρόικα…

Ο Τσίπρας δεν τους είπε ψέματα, αλλά δεν απάντησε κιόλας. Σχολίασε κάτι του τύπου «αφήστε, καλύτερα να μη σας πω». Και αντί απάντησης δήλωσε ότι προσυπογράφει τις πρόσφατες δηλώσεις του Χάνες Σβόμποντα ότι η τρόικα πρέπει να καταργηθεί. Κατά τα λοιπά, η «Μαύρη Βίβλος» του Μνημονίου που τους παρέδωσε πληροφορούμαι ότι είναι μια 70σέλιδη έκθεση η οποία καταγράφει στοιχεία για τη φτώχεια και το κούρεμα των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα.

Σημειώνω ότι ο Αυστριακός Οτμαρ Κάρας και ο Γάλλος Λιέμ Οάνγκ Νγκόε έχουν ήδη στείλει ερωτηματολόγια για τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ελλάδα στους Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Προβόπουλο. Το κλου είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους ζήτησε να επεκτείνουν χρονικά την έρευνά τους και να ζητήσουν απαντήσεις και από τους Γιώργο Παπανδρέου, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λουκά Παπαδήμο. Πάντως, αν αποφασίσουν να το κάνουν, δεν βλέπω η έρευνα να τελειώνει σε αυτή τη ζωή. Ισως αυτός είναι ο λόγος που οι συριζαίοι θέλουν το έργο της Επιτροπής να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της παρούσας θητείας του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αυτά και με εκείνα, οι εισηγητές της Επιτροπής ετοιμάζουν βαλίτσες για την Αθήνα, καθώς θα μας επισκεφθούν στις 8 Ιανουαρίου. Φοβάμαι όμως ότι κανένας δεν θα ασχοληθεί μαζί τους. Αυτό επειδή θα συμπέσουν με την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας και την έλευση του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Η Λιθουανία φεύγει, η Ελλάδα έρχεται

Μια… ωραία ατμόσφαιρα ήταν το χθεσινό γεύμα που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας προς τιμήν της λιθουανής ομολόγου του Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Για την ακρίβεια, ήταν μια ατμόσφαιρα ευρωπαϊκής προεδρίας, καθώς μαθαίνω ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την απερχόμενη λιθουανική και την επερχόμενη ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρόντες στο γεύμα, όπου το κυρίως πιάτο ήταν ψάρι, ήταν οι άνθρωποι της Προεδρίας καθώς και ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Γιάννης Στουρνάρας (μαζί με τον αντίστοιχο λιθουανό ομόλογό του). Κατά τα λοιπά, αυτό που φαίνεται να καίει περισσότερο τους Λιθουανούς είναι οι σχέσεις τους με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και κυρίως με την Ουκρανία. Λογικό.

Εγκλήματα…

Λένε ότι ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Αναφέρομαι στο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ που αρχίζει σήμερα στο Σινέ Κεραμεικός, καθώς στον ίδιο χώρο είχε γίνει το 2009 το Συνέδριο του Συνασπισμού. Σατανικό…

Πόθεν έσχες

Στον… αέρα θα βγουν την ερχόμενη Δευτέρα τα πόθεν έσχες βουλευτών και ευρωβουλευτών του 2012 (χρήση 2011). Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης θα αναρτηθούν στη διαδικτυακή πύλη της Βουλής. Δεν αποκλείω όμως να είναι η τελευταία φορά που τα πόθεν έσχες βγαίνουν στη δημοσιότητα με αυτόν τον τρόπο. Αυτό επειδή αίτημα των κομμάτων είναι να δίνονται στη δημοσιότητα μόνο οι τυχόν μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση των υπόχρεων.

«Αντισυγκέντρωση»

Δεν ξέρω αν έγινε σκόπιμα ή τυχαία, αλλά θύμισε αντισυγκέντρωση στην εκδήλωση των 58, τη Δευτέρα στο Ακροπόλ. Αναφέρομαι στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Παπαϊωάννου για τη Χρυσή Αυγή που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Στοά του Βιβλίου. Εκεί εμφανίστηκαν πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στελέχη που δεν ανήκουν πλέον ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στην ΔΗΜΑΡ και ένας από τους ανθρώπους που έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία των 58. Εξηγούμαι: ομιλητές στο πάνελ ήταν ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Δημήτρης Σωτηρέλης. Κατάσκοπός μου συνέλαβε στο ακροατήριο τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη, Γρηγόρη Ψαριανό και Μαρία Ρεπούση, τον ανεξάρτητο πλέον Μάρκο Μπόλαρη, τον Γιώργο Πεταλωτή και τον Μανώλη Οθωνα από την «ομάδα των υφυπουργών» του ΠαΣοΚ, τον υπουργό Επικρατείας επί κυβέρνησης Παπαδήμου Γιώργο Σταυρόπουλο, αλλά και τον Νίκο Αλιβιζάτο. Μαθαίνω μάλιστα ότι ο Ραγκούσης έκανε ειδική αναφορά στον συνταγματολόγο, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι βγήκε μπροστά και ήταν από τους πρώτους που μίλησαν για την ανάγκη θεσμικής προστασίας από τη Χρυσή Αυγή. Μου λένε ότι η εκδήλωση τράβηξε μέχρι αργά, εξού και οι παρευρισκόμενοι ευχήθηκαν στον Ραγκούση «χρόνια πολλά». Ο Παριανός έκλεισε χθες τα 48. Χιλιόχρονος.