«We can’t survive» –Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με 7 δολάρια και 25 σεντ την ώρα. Αυτό βροντοφωνάζουν χιλιάδες κακοπληρωμένοι αμερικανοί εργαζόμενοι μεγάλων αλυσίδων fast food, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις λεωφόρους των μεγάλων αμερικανικών πόλεων ζητώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού τους.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται σε περισσότερες από 100 πόλεις των ΗΠΑ, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Σικάγο και από τη Βοστώνη μέχρι τη Φιλαδέλφεια, συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι που επαναλαμβάνουν διαρκώς πως «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με αυτούς τους μισθούς».

Στη Νέα Υόρκη, οι πορείες διαμαρτυρίας των απεργών αρχίζουν την αυγή στην Τάιμς Σκουέρ με τη συμβολική κατάληψη του καταστήματος των McDonald’s και συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ. Στο Μεγάλο Μήλο οι άνθρωποι που εργάζονται σε αλυσίδες fast food φτάνουν τις 60.000, το μέσο ωρομίσθιό τους διαμορφώνεται γύρω στα 9 δολάρια, αλλά η πλειονότητα αυτών δεν ξεπερνά τα 8 δολάρια την ώρα.

«Εργάζομαι μέχρι και 15 ώρες την ημέρα, δεν ξεκουράζομαι σχεδόν ποτέ, αλλά με τα λεφτά που κερδίζω δεν καταφέρνω να συντηρήσω την οικογένειά μου. Εχω τέσσερα παιδιά και η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη βοήθεια που μάς παρέχει η πολιτεία όπως τα δελτία σίτισης. Ο προϊστάμενός μου με προειδοποίησε πως συμμετέχοντας στις πορείες διαμαρτυρίας κινδυνεύω, αλλά δεν με απασχολεί», είπε ένας από τους διαδηλωτές στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα».

ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ο ΟΜΠΑΜΑ. Στο πλευρό των κακοπληρωμένων απεργών στέκεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν σταματά να επαναλαμβάνει στις ομιλίες του ότι «ο αγώνας κατά των ανισοτήτων είναι η σημαντικότερη πρόκληση της εποχής μας». Πριν από τρεις ημέρες μάλιστα, μιλώντας σε μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ουάσιγκτον ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κάνει καλό στην οικονομία μας και στις αμερικανικές οικογένειες». Ωστόσο ο νόμος για την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 10,10 δολάρια την ώρα δεν ψηφίζεται από το Κογκρέσο εξαιτίας της κωλυσιεργίας των Ρεπουμπλικανών.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Εθνικής Ενωσης Εστιατόρων της Αμερικής δηλώνουν πως «ζητώντας 15 δολάρια την ώρα (οι διαδηλωτές) δείχνουν ότι δεν επιθυμούν ούτε καν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις» και κατηγορούν ως υπεύθυνους για τις απεργίες τους δημάρχους των πόλεων στις οποίες πραγματοποιούνται. Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Κογκρέσου, πολλές αμερικανικές πολιτείες και πόλεις επιλέγουν να κινηθούν ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, παρουσιάζοντας δικούς τους νόμους –η Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, το Ρόουντ Αϊλαντ, ακόμα και η πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσιγκτον όπου πρόσφατα το κατώτατο ωρομίσθιο αυξήθηκε στα 11,5 δολάρια.

Οι οικονομολόγοι ωστόσο εμφανίζονται διχασμένοι. Κάποιοι από αυτούς πιστεύουν πως η αύξηση των κατώτατου ωρομισθίου θα επιφέρει αύξηση της ανεργίας καθώς και της τιμής των χάμπουργκερ. Οι περισσότεροι όμως οικονομικοί αναλυτές των ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της αύξησης καθώς θεωρούν πως θα έχει θετικές επιδράσεις στην οικονομία, προκαλώντας για παράδειγμα αύξηση της ζήτησης.

ΜΕ ΔΥΟ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. «Εγώ δεν είμαι ειδική», ανέφερε μια μητέρα στον ιταλό ανταποκριτή, η οποία συμμετείχε σε μία από τις πορείες διαμαρτυρίας της Νέας Υόρκης. «Δεν έχω σπουδάσει, αλλά γνωρίζω πως δεν μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι ολόκληρη την ημέρα. Το πρωί δουλεύω ως φύλακας σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα, το απόγευμα πηγαίνω να καθαρίσω ένα κατάστημα κοντά στο σπίτι μου στο Μπρονξ. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθώ να μην έχω χρήματα για να μπορέσω να νοικιάσω ένα σπίτι για εμένα και τα παιδιά μου. Το μοναδικό που ξέρω εγώ είναι αυτό και σήμερα συμμετείχα στην απεργία γιατί επιθυμώ κάποιος να μας ακούσει, κάποιος να ασχοληθεί και με εμάς, οι οποίοι είμαστε αόρατοι».