Επιστήμονες ανακάλυψαν τοποθεσία στην Ισπανία όπου ομάδα των πρώτων ανθρώπων Νεάντερταλ σφάγιασε και έφαγε συνανθρώπους της, σύμφωνα με τους κυριακάτικους «Τάιμς» του Λονδίνου.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία τύπου CSI και ύστερα από έρευνα που περιελάμβανε εξετάσεις DNA και επεξεργασία άλλων στοιχείων διαπίστωσαν ότι τα θύματα ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.

«Φαίνεται ότι (οι Νεάντερταλ) σκοτώθηκαν και φαγώθηκαν και τα κόκαλά τους και τα κρανία τους ανοίχτηκαν για να βγουν ο μυελός των οστών, η γλώσσα και το μυαλό», ανέφερε ο Κάρλες Λαλουέζα Φοξ του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας στη Βαρκελώνη, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας στη Βασιλική Εταιρεία στο Λονδίνο.

«Τα θύματα περιελάμβαναν τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες και τρία παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Ολοι σφαγιάστηκαν», είπε ο ίδιος.

Τα κόκαλα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1994 σε συγκρότημα σπηλαίων σε πέτρωμα από ασβεστόλιθο που ονομάζεται Ελ Σιντρόν, στη Βόρεια Ισπανία. Εκτεταμένες ανασκαφές ξεκίνησαν εκεί το 2000. Το μήκος των σπηλαίων ξεπερνούσε τα τρία χιλιόμετρα, αλλά τα κόκαλα ανακαλύφθηκαν σε ένα μεγάλο δωμάτιο περίπου 250 μέτρα από την είσοδο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, για τον Λαλουέζα Φοξ και τους συναδέλφους του ήταν μοναδική ανακάλυψη. Οι Νεάντερταλ έζησαν στην Ευρώπη πριν από 30.000 έως 240.000 χρόνια. Το εν λόγω συμβάν χρονολογείται περίπου στο 49000 π.Χ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα θύματα σκοτώθηκαν σε ένα καταφύγιο από βράχους στην επιφάνεια και στη συνέχεια τα κόκαλά τους παρασύρθηκαν στο συγκρότημα σπηλαίων από ισχυρή καταιγίδα, με αποτέλεσμα να μείνουν εκεί 51.000 χρόνια μέχρι να ανακαλυφθούν. Η πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν τα κόκαλα επέτρεψαν στους επιστήμονες να κάνουν εξετάσεις DNA, οι οποίες θα ήταν ανέφικτες σε διαφορετική περίπτωση.