Κίνηση-δώρο που συσπειρώνει τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία θεωρούν στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη ότι αποτελεί η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αστυνομική επέμβαση που έβαλε τέλος χθες τα ξημερώματα στην πεντάμηνη κατάληψη του Ραδιομεγάρου, στην Αγία Παρασκευή.

«Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος… Είναι μομφή να αποκαθιστάς τη νομιμότητα, να αντιστέκεσαι στις παρανομίες; Δεν θα κάνουμε πίσω…», ήταν χθες το βράδυ η σκληρή απάντηση του Αντώνη Σαμαρά στην κίνηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ. Με την πρόταση μομφής που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, η Κουμουνδούρου επιδιώκει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με φόντο την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ. Κομματικοί παράγοντες δεν απέκλειαν, ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί μια πολιτική μπλόφα για εσωκομματική κατανάλωση: Γνωρίζει, εξηγούσαν, ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά προβαίνει στην πρόταση μομφής για να κατευνάσει τις εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την στροφή (από το Τέξας) υπέρ του ευρωμονόδρομου της χώρας.

Την εικόνα αυτή μάλιστα φρόντισε να αναδείξει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεταιμεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεταικαθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σαν μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές.(…) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση», σχολίασε.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υποδέχθηκαν την πρόταση δυσπιστίας με χαμόγελα, χαρακτηριζόντας την ως γκάφα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού κρίνουν ότι η ρελάνς του κ. Τσίπρα απεγκλωβίζει την κυβέρνηση τη στιγμή που βρισκόταν αντιμέτωπη με ανοιχτά μέτωπα που έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο εταίρων.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες τουλάχιστον δύο βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού (ο Βύρων Πολύδωρας από τη ΝΔ και η Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ) άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία, ενώ άλλοι βουλευτές ξιφουλκούν για τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η πρόταση μορφής αλλάζει την ατζέντα για τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στον άξονα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές οι οποίες προεξοφλούν ότι το μέτωπο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ θα αποδειχθεί αρραγές στη Βουλή, τόνιζαν χθες πως με την κίνηση του κ. Τσίπρα, «ο ορίζοντας άνοιξε στο κοινοβουλευτικό πεδίο για την κυβέρνηση η οποία είναι σαν να παίρνει λευκή επιταγή για το επόμενο εξάμηνο».

Το μήνυμα είναι ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που θα δώσουν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα καταγραφεί και στις επόμενες ψηφοφορίες για τα καυτά θέματα που καλείται να προωθήσει η κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές φρόντιζαν να υπενθυμίσουν ότι μεταπολιτευτικά ουδέποτε τραυματίστηκε μια κυβέρνηση από τις προτάσεις μομφής.

Την Κοινοβουλευτική Ομάδα του συγκαλεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ με στόχο μια συντονισμένη εμφάνιση στη Βουλή, ενώ η κοινή γραμμή του κυβερνητικού συνασπισμού –που χάραξαν χθες το απόγευμα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος –αποτυπώνεται και στην αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη: «Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του».

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής, κρίνοντας ότι «προσφέρει χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση. Από την Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι θα καθορίσουν σήμερα τη στάση τους στη Βουλή, αλλά προσανατολίζονται να κινηθούν ανάμεσα στο «παρών» και στην αποχή από τη σχετική ψηφοφορία.

Αντιθέτως, στη γραμμή της υπερψήφισης κινούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, όπως προκύπτει από τη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ανέφερε ότι «η συλλογική ευθύνη τελείωσε και ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει πλέον τις προσωπικές του ευθύνες απέναντι στον λαό».

Σε «σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς», αποδίδει το ΚΚΕ την πρόταση μομφής, χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «εταίρο του νέου διπολισμού».

Η πρώτη αυτοψία δεν έδειξε φθορές

Ενας ηλεκτρολόγος που μετείχε στη νυκτερινή ομάδα περιφρούρησης των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ έμεινε στο κτίριο μετά την εκκένωσή του, προκειμένου να γίνει η πρώτη καταγραφή μηχανημάτων και εξοπλισμού.Η πρώτη εικόνα πάντως που καταγράφηκε είναι ότι δεν έχουν υπάρξει ζημιές.