Κλειδί για την στήριξη του κατηγορητηρίου εις βάρος των στελεχών και των μελών της Χρυσής Αυγής στο κομμάτι που αφορά την εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη δομή, αναδεικνύεται η δικογραφία για την επίθεση εις βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Εκτός από τη δολοφονία Φύσσα, όπου ήδη τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν οργανωμένη κινητοποίηση, στην επίθεση του Περάματος μετέχουν στελέχη της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον κατηγορούμενο ήδη στην κεντρική δικογραφία Αναστάσιο Πανταζή –φερόμενο ως πυρηνάρχη στο Πέραμα. Στη δικογραφία του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προκύπτει εμπλοκή του προφυλακισμένου βουλευτή Γ. Λαγού, ώρες μετά την επίθεση.

Με τις κατηγορίες της συμπλοκής, βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, εξύβρισης, διακεκριμένης φθοράς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά τέσσερα άτομα για την επίθεση στο Πέραμα, ενώ οι κατηγορίες βαρύνουν και τους άγνωστους, ακόμη, συνεργούς τους. Εκτός του Πανταζή, κατηγορούμενοι είναι οι Ι.Κ., 29 ετών, Χ.-Α.Χ., 25 ετών, και Κ.Α., 31 ετών. Κανένας από τους τέσσερις δεν είχε συλληφθεί εντός των ορίων του Αυτοφώρου, ενώ ο Πανταζής παραδόθηκε προχθές στην Αντιτρομοκρατική, καθώς το όνομά του περιλαμβανόταν στην παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη. Οι κατηγορούμενοι και οι άγνωστοι συνεργοί τους φέρονται να επιτέθηκαν οργανωμένα εναντίον των μελών του ΚΚΕ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα μέλη του ΚΚΕ «ευρισκόμενοι επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας 72, στο Πέραμα, έξω από τα Ναυπηγεία Παπίλα, δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από πενήντα, περίπου, άτομα – μέλη του πολιτικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, τα οποία κατά δήλωση των παθόντων έφεραν ξύλινα και σιδερένια κοντάρια». Από την επίθεση τραυματίστηκαν εννέα μέλη του ΚΚΕ, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου –ώρες, δηλαδή, μετά την επίθεση –η Αστυνομία έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα αντικείμενα με τα οποία έγινε η επίθεση είχαν αποθηκευτεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Πέραμα. Αστυνομικοί, μαζί με εισαγγελέα και με τη συνδρομή κλειδαρά, πήγαν εκεί, αλλά δεν βρήκαν τα επίμαχα αντικείμενα. Ωστόσο, την ώρα που ο κλειδαράς έκλεινε ξανά την πόρτα, έφθασαν επιτόπου ο προφυλακισμένος πλέον βουλευτής Λαγός μαζί με έναν άνδρα. Ο Λαγός έσπρωξε και έβρισε τους αστυνομικούς και απαγόρευσε στον κλειδαρά να φτιάξει την κλειδαριά. «Επιπλέον, ο ανωτέρω βουλευτής στη συνέχεια, εισερχόμενος στα γραφεία σε έξαλλη κατάσταση, έσπρωξε βιαίως το ένα φύλλο της θύρας εισόδου προς τον εσωτερικό τοίχο, με αποτέλεσμα να θραύσει τμήμα του εσωτερικού πίνακα αυτής».

ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ. Την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκάλεσαν οι καταγγελίες για διακίνηση όπλων από καταζητούμενο επιχειρηματία, που σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Η κ. Κουτζαμάνη ζητά από την Εισαγγελία Εφετών να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και να ενημερωθεί άμεσα για την εξέλιξη της έρευνας.