Η δεξιά πλευρά του, πάνω στην οποία είχε γείρει το «Κόστα Κονκόρντια» για περισσότερες από εξακόσιες ημέρες, έπειτα από την ανόρθωση και την ευθυγράμμισή του μοιάζει με μια άμορφη μάζα από ατσάλι. Ωστόσο, «τώρα που οι διάδρομοι είναι και πάλι διάδρομοι και όχι φρεάτια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας Φράνκο Γκαμπριέλι, μια ομάδα ειδικών πρόκειται σύντομα να τους περπατήσει προς αναζήτηση των κρυμμένων θησαυρών του.

Κύρια προτεραιότητα των Ιταλών παραμένει η ανεύρεση των σορών δύο εκ των 32 θυμάτων του ναυαγίου που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2012. Αμέσως μετά και έχοντας λάβει την απαραίτητη άδεια από τις Αρχές, άνδρες της Αστυνομίας και εκτιμητές των ασφαλιστικών εταιρειών θα εισέλθουν στο εσωτερικό αυτής της κατεστραμμένης πλωτής πολιτείας για να αναζητήσουν τα υπάρχοντα των περίπου τεσσάρων χιλιάδων τελευταίων κατοίκων της καθώς και τα αντικείμενα αξίας που στεγάζονταν στους χώρους της.

ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ. Η αρχή θα γίνει με τα χρηματοκιβώτια που υπάρχουν σε 150 από τις καμπίνες του πλοίου, τα οποία θα αποσπαστούν ένα προς ένα, θα καταγραφούν και θα φωτογραφιστούν δίπλα στο νούμερο της καμπίνας στην οποία ανήκαν, έτσι ώστε το περιεχόμενό τους να επιστραφεί τους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Αν όμως η ανάκτηση του περιεχομένου των χρηματοκιβωτίων και η επιστροφή του στους ιδιοκτήτες αποτελεί μια σχετικά εύκολη διαδικασία, η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όσον αφορά τα υπόλοιπα, αξίας ή μη, προσωπικά αντικείμενα των επιβατών που θα εντοπιστούν στις καμπίνες και στους λοιπούς χώρους του πλοίου. Τουλάχιστον όσα από αυτά δεν εκλάπησαν από τους πλιατσικολόγους ή δεν παρασύρθηκαν από τα θαλάσσια ρεύματα ή δεν καταστράφηκαν από την πολύμηνη παραμονή τους κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό το τμήμα του θησαυρού τού «Κόστα Κονκόρντια», η αξία του οποίου είναι περισσότερο συναισθηματική, όταν ανακτηθεί θα μεταφερθεί σε ειδικούς χώρους στην κωμόπολη Ταλαμόνε όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών που περισυνέλεξαν οι άνδρες της Ακτοφυλακής τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα.

Αλλά στο εσωτερικό του «Κόστα Κονκόρντια» υπάρχουν και πραγματικοί θησαυροί –έργα τέχνης και λοιπά πολύτιμα αντικείμενα –η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά διακεκριμένων καλλιτεχνών απ’ όλον τον κόσμο, κεραμικά βάζα του περίφημου ούγγρου κεραμοποιού Μίκλος Ζσολνάι, εντυπωσιακοί πολυέλαιοι με κρύσταλλα Βοημίας, ξυλογραφίες του κορυφαίου ιάπωνα χαράκτη Κατσουσίκα Χοκουσάι.

Αξία κάθε άλλο παρά αμελητέα έχει και το κουφάρι του πρώην εντυπωσιακού και υπερπολυτελούς κρουαζιεροπλοίου –από τον σίδηρο ώς τον χαλκό και από τον μόλυβδο ώς τον κασσίτερο που φέρει πάνω του –καθώς και τα εκατομμύρια διαφορετικά τμήματα και εξαρτήματά του που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Ο μοναδικός άνθρωπος ο οποίος δεν θα αναζητήσει κανέναν από τους κρυμμένους θησαυρούς του «Κόστα Κονκόρντια» είναι ο πρωταγωνιστής της επιχείρησης ανόρθωσής του, ο Nοτιοαφρικανός Νικ Σλόαν, καθώς έπειτα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εξαιρετικά πολύπλοκου και ριψοκίνδυνου εγχειρήματος, «αυτό που θα αυξηθεί σίγουρα είναι ο λογαριασμός του στην τράπεζα» ανέφερε αστειευόμενος ο Φράνκο Γκαμπριέλι.