Υστερα από μήνες έντονων φημολογιών, διαρροών και υποθέσεων, η Apple παρουσίασε την Τρίτη στην έδρα της, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, τα νέα της όπλα – το iPhone 5S και το φθηνότερο, πλαστικό iPhone 5C – τα οποία θα είναι η απάντησή της στην εντυπωσιακή εισβολή της Samsung στην αγορά των «έξυπνων τηλεφώνων».

Tα στοιχεία του iPhone 5C ωστόσο, μάλλον διέψευσαν όσους αισιόδοξους προέβλεπαν ότι η Apple θα λανσάρει ένα πραγματικά φθηνό και προσιτό μοντέλο για να διεισδύσει στις ως τώρα ανεκμετάλλευτες αγορές: Η έκδοση των 16GB θα πωλείται στις ΗΠΑ χωρίς συμβόλαιο στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 549 δολαρίων (περίπου 415 ευρώ).

Η παρουσίαση των νέων μοντέλων παρ’ ολ’ αυτά είχε απ’ όλα. Ακόμη και μια συναυλία έκπληξη του φημισμένου τροβαδούρου Ελβις Κοστέλο, με την οποία έκλεισε το πολυαναμενόμενο event της Apple.

Καλεσμένος ο Αλ Γκορ

Η εκδήλωση στην κατάμεστη από δημοσιογράφους αλλά και διάσημους καλεσμένους αίθουσα ξεκίνησε ακριβώς στις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ στην σκηνή, φορώντας το κλασσικό κατάμαυρο πουκάμισο και το παντελόνι τζιν. Μεταξύ των καλεσμένων ήταν ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ και ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ.

Ο Τιμ Κουκ ξεκίνησε την παρουσίαση λέγοντας ότι θα ανακοινωθούν «πολλά ενδιαφέροντα πράγματα» αλλά πρώτα ανακεφαλαίωσε το πώς τα πήγε η Apple με τα iTunes: «20 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν εισιτήρια για τα δωρεάν iTunes Music Festivals» είπε.

Οσον αφορά στο λειτουργικό σύστημα iOS7, ο Τιμ Κουκ προέβλεψε ότι τον επόμενο μήνα η Apple θα παράξει την υπ’ αριθμόν 700.000.000 συσκευή της με αυτό το λογισμικό. Τον Κουκ ακολούθησε στη σκηνή ο Γκρεγκ Φεντερίγκι, διευθυντής λογισμικού της Apple, ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι με το iOS7 η φωνή της υπηρεσίας Siri θα μπορεί να αλλαχθεί και σε ανδρική. Το iOS7 είπε θα είναι συμβατό με συσκευές iPhone 4 και iPad 2 και ασφαλώς και με τις νεότερες.

Η ώρα της παρουσίασης των νέων iPhone ήρθε 24 λεπτά μετά την έναρξη της εκδήλωσης. Ο Τιμ Κουκ ξεκαθάρισε ότι το λανσάρισμα των δύο νέων μοντέλων δεν θα μειώσει την τιμή του iPhone 5. «Το iPhone 5 θα αντικατασταθεί από τα δύο νέα μοντέλα» είπε.

Πρώτα παρουσιάστηκε το iPhone 5C. «Εχει νέο ντιζάιν και είναι πολύχρωμο» δήλωσε ο Φιλ Σίλερ, ο επικεφαλής της διεύθυνσης μάρκετινγκ της Apple, ο οποίος ανέλαβε την παρουσίασή του. Θα είναι πλαστικό και θα κυκλοφορεί σε μπλε, άσπρο, ροζ, κίτρινο και πράσινο χρώμα.

Ο Φιλ Σίλερ παρουσιάζει το νέο iPhone 5C.

Το iPhone 5C θα είναι φθηνότερο μόνο σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα: Η έκδοση με μνήμη 16 GB θα κοστίζει 99 δολάρια όταν συνοδεύεται από διετές συμβόλαιο, αλλά η τιμή του θα φθάνει στα 549 δολάρια χωρίς συμβόλαιο με πάροχο.

Οιπροπαραγγελίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή,13 Σεπτεμβρίου, ενώ στα καταστήματα στις ΗΠΑ θα διατίθεται από τις 20 Σεπτεμβρίου.

Με ανιχνευτή δακτυλικού αποτυπώματος το iPhone 5S

To iPhone 5S είναι το νέο υψηλής τεχνολογίας smartphone της μετά Στιβ Τζομπς εποχής της Apple. O Φιλ Σίλερ επέστρεψε στη σκηνή για να κάνει την παρουσίαση. Θα κυκλοφορεί σε τρία χρώματα: χρυσό, ασημί και ανθρακί.

Θα διαθέτει ένα πρωτοποριακό τσιπ τον A7 το οποίο, σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές, έχει τη διπλάσια ταχύτητα από τους μικροεπεξεργαστές της προηγούμενης γενιάς. Το αποτέλεσμα να είναι υπερδιπλάσιες οι ταχύτητες των γραφικών.

Η κάμερα είναι πιο εξελιγμένη: Μπορεί να συλλάβει 10 κάδρα το δευτερόλεπτο και συνδυάζοντάς τα να παράξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί επίσης να παράγει βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε αργή κίνηση με 120 κάδρα το δευτερόλεπτο.

Το iPhone 5S θα είναι εφοδιασμένο με έναν ανιχνευτή δακτυλικού αποτυπώματος, το Touch ID. «Το Touch ID χρησιμοποιεί ένα κλειδί που έχετε μαζί σας όπου και να πάτε» δήλωσε χαριτολογώντας ο Φιλ Σίλερ. Ο αισθητήρας θα είναι το κουμπί εκκίνησης και θα χρησιμοποιείται και για να εισέρχεται ο χρήστης στη λειτουργία του iPhone 5S καθώς και να εγγράφεται στο iTunes.

Η νέα τεχνολογία δεν απέφυγε τα πικρόχολα σχόλια των χρηστών των social media που έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι τώρα η NSA θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στα δακτυλικά αποτυπώματα των κατόχων κινητών τηλεφώνων.

Το iPhone 5S διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα δεδομένων – ως και 64 GB. H τιμή του, στην έκδοση των 16 GB θα ξεκινάει από 199 δολάρια με συμβόλαιο δύο ετών.

Τα νέα iPhone 5S και 5S θα κυκλοφορήσουν παράλληλα με τις ΗΠΑ και στην Κίνα στις 20 Σεπτεμβρίου. «Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να διαθέσουμε ένα iPhone από την αρχή στην Κίνα» θριαμβολόγησε ο Φιλ Σίλερ.

Ο Φιλ Σίλερ παρουσιάζει τις αρετές της νέας κάμερας του iPhone 5S.

Oι φήμες για το τι θα παρουσιαζόταν στην αποψινή εκδήλωση στην Καλιφόρνια δεν έπαψαν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των επενδυτών – οι μετοχές της Apple έκλεισαν ψηλότερα τη Δευτέρα κοντά στα 508 δολάρια.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν προεξοφλήσει ότι απόψε η Apple δεν θα παρουσιάσει μόνο το υπερσύγχρονο 5S αλλά και ένα κατά πολύ φτηνότερο μοντέλο, το 5C, το οποίο θα απευθύνεται σε αναδυόμενες αγορές και μια πολύ φτωχότερη πελατεία – θα μπορεί να το κρατήσει στα χέρια του ένας Ασιάτης ή ένας Αφρικάνος με πολύ μικρότερο εισόδημα. Αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν καθώς το 5C θεωρείται αντικειμενικά αρκετά ακριβό για μια διεθνή οικονομία σε κρίση.

Μοντέλο για τα παιδιά το iPhone 5C

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το φθηνό iPhone 5C θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα παράλληλα με το 5S. H Ελλάδα θα είναι στο δεύτερο κύμα των χωρών που θα διατεθούν τα νέα προϊόντα της Apple, τα οποία θα έχουν καλύψει την παγκόσμια αγορά ως τον Δεκέμβριο.

Αντί των αναδυόμενων αγορών, όπως εκτιμούν αναλυτές το iPhone 5C θα απευθύνεται περισσότερο στα παιδιά και στους εφήβους. Στόχος της Apple είναι το iPhone 5C να αποτελέσει το πρώτο κινητό μιας νέας γενιάς αγοραστών, που θέλουν περισσότερο μια συσκευή για να παίζουν παιχνίδια.

Ωστόσο, η διείσδυση της Apple σε ανεκμετάλλευτες ως τώρα αγορές θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως κομβικό σημείο για την εταιρεία που είδε τις μετοχές της να χάνουν 28% της τιμής τους, καθώς οι πωλήσεις των πανάκριβων iPhone 5 και νέων iPad ακολούθησαν την κατιούσα.

Η ιστορία και τα ρεκόρ των iPhone

Εχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που το καλοκαίρι του 2007 o Στιβ Τζομπς παρουσίασε στο κοινό το πρωτοποριακό iPhone 2G. Εκείνο το μοντέλο χρειάστηκε 73 ημέρες για να ξεπεράσει το όριο του ενός εκατομμυρίου πωλήσεων. Ηταν αρκετό όμως για να αλλάξει ριζικά την αγορά της κινητής τηλεφωνίας και τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών.

Εναν χρόνο αργότερα, το iPhone 3G πούλησε ένα εκατομμύριο κομμάτια σε τέσσερις ημέρες! Το iPhone 3GS το 2009 χρειάστηκε τρεις ημέρες για να ξεπεράσει το ένα εκατ. πωλήσεις. Το iPhone 4 το 2010 πούλησε σε τρεις ημέρες 1,7 εκατ. κομμάτια. Το iPhone 4S, το 2011, πούλησε τέσσερα εκατ. κομμάτια σε τρία 24ωρα. Και πέρυσι, το iPhone 5 πούλησε πέντε εκατ. κομμάτια σε διάστημα 72 ωρών, προτού ωστόσο δει τις πωλήσεις να σημειώνουν μεγάλη κάμψη σε μια παγκόσμια οικονομία που βυθίζεται στην κρίση και στην ύφεση.