Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί καλή αφετηρία για την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών, «η χώρα βρίσκεται στην ανηφόρα αλλά και στην τελική στροφή».

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί αναστολής πληρωμών και «κουρέματος» του χρέους, λέγοντας ότι η χώρα έχει ήδη πετύχει σημαντικότατο κούρεμα του χρέους (με το PSI), αλλά και χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνεια που έχει λάβει.

Αναγνώρισε ότι πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο, υπενθύμισε τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς συσχετισμούς: «είχαμε και έχουμε να κάνουμε με μια συντηρητική Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε θετικό δείγμα το γεγονός ότι η χώρα έχει για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο χαρακτήρισε καλή αφετηρία για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Ο αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι το Εθνικό Σχέδιο χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στις θυσίες των πολιτών, αλλά και ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αστεία τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

Μεταξύ των προϋποθέσεων για την ευόδωση του Εθνικού Σχεδίου, ο κ. Βενιζέλος μίλησε και για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών, τη δημιουργία ενός «κανονικού Κράτους» που να σέβεται τον πολίτη, αλλά και της υποχρέωσης για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.