Τον γύρο του κόσμου, σε πολύ περισσότερο από 80 ημέρες, αλλά με πολύ οικονομικότερο «εισιτήριο» απ' ό,τι με συμβατικά μέσα, αποδεικνύεται πια ότι μπορούν να κάνουν βαπόρια, αεροπλάνα - και σε λίγο και αυτοκίνητα - έχοντας ως κινητήρια δύναμη τον ήλιο.
Τα πειράματα που έγιναν στον ουρανό και στη θάλασσα, όπου ένα αεροσκάφος διέσχισε την αμερικανική ήπειρο «καίγοντας» ηλιακή ενέργεια και ένα πλοίο έκανε τον περίπλου της Γης αξιοποιώντας το ίδιο καύσιμο, έδειξαν ότι οι ακτίνες του μητρικού μας άστρου κρύβουν τόση ενέργεια, ώστε όταν κάποια στιγμή αποκτήσουμε την τεχνολογία για να την εκμεταλλευτούμε, θα έχουμε απαλλαγεί διά παντός από τα ορυκτά καύσιμα και η βιόσφαιρα από τα ρυπογόνα φορτία.
Το «Solar Impulse» είναι το πρώτο αεροσκάφος που διέσχισε με ενδιάμεσες στάσεις μια τόσο μεγάλη απόσταση, αναχωρώντας τον περασμένο Μάιο από το Σαν Φρανσίσκο και καταλήγοντας τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη. Είναι ένα λεπτοκαμωμένο αεροπλάνο, με εντυπωσιακό όμως άνοιγμα φτερών, που φθάνει τα 63 μέτρα, όσο ενός Airbus A340.
Τα φτερά του καλύπτονται από 11.268 φωτοβολταϊκά κύτταρα, τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια για να τροφοδοτούν τις έλικές του που κινούνται από τουρμπίνες ισχύος 10 ίππων. Πίσω από το πρόγραμμα δημιουργίας του αεροσκάφους ήταν ο ψυχίατρος και εξερευνητής Μπέρτραντ Πικάρ και ο Αντρέ Μπόρσμπεργκ, πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών.
Και οι δύο εναλλάσσονταν στη θέση του κυβερνήτη του αεροσκάφους στη διάρκεια του ταξιδιού του. Ο Πικάρ κατάγεται από οικογένεια εξερευνητών και η δημιουργία του «Solar Impulse» δεν ήρθε τυχαία. Ο πατέρας του, Ζακ Πικάρ, ήταν εκείνος που οδήγησε βαθυσκάφος στο βαθύτερο (11 χλμ.) σημείο των ωκεανών, στην Τάφρο των Μαριάνων.
Ο παππούς του Αύγουστος Πικάρ, που ήταν εφευρέτης και φίλος του Αλμπερτ Αϊνστάιν, κατασκεύασε ένα αερόστατο με το οποίο πέταξε σε ύψος 10 μιλίων τον Μάιο του 1931. Ηταν μια πτήση-ρεκόρ και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εισήλθε στη στρατόσφαιρα και αντίκρισε την καμπυλότητα της Γης.
Ο Μπέρτραντ Πικάρ λέει πως το «Solar Impulse» είναι ένα σύμβολο που δείχνει τον δρόμο για το πώς να συμπεριφερόμαστε απέναντι στον πλανήτη. «Ο ρόλος του εξερευνητή σήμερα είναι να διατηρήσει, αν όχι να βελτιώσει, την ποιότητα ζωής στον πλανήτη. Κανένα ανήσυχο πνεύμα δεν νοιάζεται να κατακτήσει τη Γη. Αυτό έγινε. Το θέμα είναι πλέον να εμφυσήσεις την ανάγκη καλύτερης διακυβέρνησης του κόσμου».
Προτού το «Solar Impulse» αρχίσει το ταξίδι του στους αιθέρες, ο Πασκάλ Γκουλπιέ σκεφτόταν ότι το ποσό της ενέργειας που η Γη δέχεται από τον Ηλιο σε μία ώρα είναι αρκετό για να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες για έναν χρόνο. Δημιουργήθηκε έτσι το «PlanetSolar», ένα φουτουριστικό σκάφος μήκους 31 μέτρων που ολόκληρο το κατάστρωμά του είναι καλυμμένο με φωτοβολταϊκά κύτταρα.
«Ο στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι είμαστε ώριμοι πια να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια και πως αυτή η ενέργεια είναι αξιόπιστη», λέει ο Γκουλπιέ. Τον Σεπτέμβριο του 2010 το «PlanetSolar» ξεκίνησε τον περίπλου της Γης και τον ολοκλήρωσε τον Μάιο του 2012, κινούμενο με μέση ταχύτητα 7,5 κόμβων. Το «Solar Impulse» στον ουρανό μπορούσε να κινηθεί με ταχύτητα μέχρι 70 χιλιομέτρων.
Παρά τη μικρή του ταχύτητα, μπορούσε να ταξιδεύει για τρεις ημέρες ακόμη και με συννεφιασμένο ουρανό, αποθηκεύοντας ενέργεια. «Ηταν εντυπωσιακή η αίσθηση να ταξιδεύεις με ένα πλοίο που δεν κάνει θόρυβο, δεν τρίζει, δεν βγάζει καπνό από φουγάρα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από