Οπως όλοι γνωρίζουν, στον πυρήνα της κυβερνητικής ηγεσίας, δηλαδή στον κύκλο των συνεργατών του Πρωθυπουργού, υπάρχουν προβληματισμοί για την πολιτική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στη χώρα από τον επόμενο μήνα. Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις στις τρέχουσες κυβερνητικές δραστηριότητες, όπως η κινητικότητα προσωπικού στον δημόσιο τομέα, το θέμα των πλειστηριασμών κ.λπ. Είναι και το ενδεχόμενο –για να μην πω κυρίως αυτό –να προκύψει μετά τη νέα επιθεώρηση της τρόικας και τις γερμανικές εκλογές η ανάγκη για νέα μέτρα· είτε για να προκύψει το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα στον τρέχοντα προϋπολογισμό, το οποίο θα διευκολύνει τους εταίρους να προσφέρουν νέα βοήθεια, είτε γιατί δεν θα μπορεί να καταρτισθεί αλλιώς ο προϋπολογισμός του 2014.

Η διαβεβαίωση των καθ’ ύλην χειριστών του θέματος, δηλαδή των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, δεν αίρει αυτούς τους προβληματισμούς. Οι οποίοι, προβαλλόμενοι στο πεδίο των πολιτικών εξελίξεων, κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι «αν χρειαστούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση δεν στέκεται». Αναζητείται λοιπόν στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στο σημείο αυτό μπαίνουμε στο ψητό. Πρόσωπο καθ’ όλα αξιόπιστο εξομολογήθηκε χθες σε συνεργάτη μου ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν κατατεθεί τις τελευταίες ημέρες ιδέες για την εκπόνηση ενός «σχεδίου Β». Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, εφόσον από την πλευρά της τρόικας διατυπωθούν αξιώσεις για νέα μέτρα, τότε η κυβέρνηση θα αλλάξει γραμμή: θα γίνει αντιμνημονιακή, φθάνοντας, αν χρειαστεί, στο σημείο να καταγγείλει την τρόικα ρισκάροντας οτιδήποτε προκύψει. «Προκειμένου να πέσουμε θα τα παίξουμε όλα για όλα», είναι το επιχείρημά τους.

Δεν γνωρίζω αν ο Πρωθυπουργός τελεί εν γνώσει αυτών των συζητήσεων μεταξύ συνεργατών του, ούτε αν θα τις αποδεχόταν. Αλλά σπεύδω να τις κοινοποιήσω εν τη γενέσει τους, διότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη εξέλιξη για τη χώρα, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η προαναφερθείσα πηγή ενημέρωσε τον συνεργάτη μου για τα τεκταινόμενα στα κυβερνητικά παρασκήνια.

Μπαίνουν τρυπάνια

Πρέπει να σας πω ότι δεν με εντυπωσίασε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τους πρώτους που κάλεσε μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, διότι γνωρίζω πόσο στενά παρακολουθεί τα ενεργειακά θέματα. Πληροφορούμαι πως ο Μανιάτης είπε στον Πρόεδρο ότι ολοκληρώθηκε κατά 80% η επεξεργασία των στοιχείων της νορβηγικής εταιρείας που κάνει έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, και ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρχει σαφής εικόνα των δεδομένων. Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει τις σχετικές παραχωρήσεις για εξορύξεις σε διεθνείς εταιρείες στα μέσα του 2014. Εξού και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να κατατίθενται στη Βουλή για κύρωση οι σχετικές συμβάσεις, αρχής γενομένης από τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο.

Γλωσσικό ολίσθημα

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια, θα μου πείτε, αλλά όλα έχουν τη σημασία τους, ειδικά αν προέρχονται από κόμμα που λέει ότι έχει ευαισθησίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χθες οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κάνουν με τα κρεμμυδάκια τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, ο οποίος τους είχε προτρέψει «να φορέσουν ζουρλομανδύα» στον Αδωνη Γεωργιάδη, αν τους επισκεφθεί στο Δρομοκαΐτειο. Οι άνθρωποι επισημαίνουν στον εν λόγω βουλευτή ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις, όταν γίνεται προσπάθεια να αποστιγματιστεί η ψυχική ασθένεια, και του ζητούν να ανακαλέσει. Υπάρχει περίπτωση; Δεν το βλέπω. Σημειώνω, πάντως, ότι τον καλούν να επισκεφθεί το Δρομοκαΐτειο για να «ενημερωθεί ότι οι πρακτικές στις οποίες αναφέρεται ανήκουν στο παρελθόν». Μόνον αυτό ανήκει στο παρελθόν;

Οδηγίες εμφανίσεως

Από μπροστά παίρνει ο υφυπουργός Παντελής Καψής τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης που απαγορεύουν σε εκπροσώπους τους, καθώς και στους βουλευτές τους να μη συμμετέχουν στις εκπομπές της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ο υφυπουργός σημειώνει ότι πρόκειται για «παράδειγμα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς και προσπάθειας φίμωσης ενός τηλεοπτικού σταθμού». Τη δουλειά του κάνει, θα πείτε. Αυτή η διαμάχη, όμως, μου δημιουργεί μια απορία. Τα στελέχη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων εντολές από το κόμμα παίρνουν και λογικό είναι να υπακούουν πειθήνια. Οι βουλευτές, όμως, ως εκπρόσωποι του Εθνους, κατά το Σύνταγμα, θα τηρήσουν αυτές τις οδηγίες;

Τι τρέχει με την Ντόρα;

Το ερώτημα «τι θέλει να πει η Ντόρα;» ανέκυψε ξαφνικά στο Μέγαρο Μάξιμου. Προχθές, με τις αντιμνημονιακές θέσεις και τις βολές κατά της τρόικας, η πρώην υπουργός αιφνιδίασε. Αλλά χθες προκάλεσε έναν μίνι συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ζήτησε να αντικατασταθεί στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής κατά το διήμερο των ψηφοφοριών (χθες και σήμερα) για τις συμβάσεις μεταβίβασης των Κρατικών Λαχείων και του ΟΠΑΠ.

Ο λόγος, όπως η ίδια ανέφερε στο προεδρείο, ήταν ότι διατηρεί «ζωηρές επιφυλάξεις» για την όλη διαδικασία της μεταβίβασης και δεν θέλει να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταψηφίσει τις δύο συμβάσεις. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες ότι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως πού έγκειται η διαφωνία της κυρίας Μπακογιάννη –αν προβάλλει, εν ολίγοις, ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας ή ως προς το τίμημα της πώλησης -, και κατέληγαν στην εξήγηση ότι μάλλον ενίσταται για προσωπικούς λόγους.

Πάντως, μια εμπλοκή που θα τραυμάτιζε και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφεύχθηκε με τη διήμερη αντικατάσταση της βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ στο Θερινό Τμήμα, ενώ η ίδια έσπευσε να καθησυχάσει ότι δεν στρέφεται κατά της κυβέρνησης ή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Το μήνυμα είναι ότι αν οι ψηφοφορίες γίνονταν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου δεν χωρεί αντικατάσταση, τότε η κυρία Μπακογιάννη δεν θα δημιουργούσε θέμα.