Με ανθρώπους που προέρχονται από τους κόλπους τής ίδιας της ΔΕΘ-HELEXPO AE στελεχώνονται οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου τής ενοποιημένης εταιρείας, τις οποίες -παραμονές της 78ης Διεθνούς Έκθεσης- αναλαμβάνουν οι Τάσος Τζήκας και Κυριάκος Ποζρικίδης αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση περί διορισμού της νέας διοίκησης, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), καθήκοντα προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO AE αναλαμβάνει, στη θέση του Θεόδωρου Σουμπάση, ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τάσος Τζήκας, στη θέση του οποίου μετακινείται ο νυν γενικός διευθυντής της ΔΕΘ ΑΕ, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Τα υπόλοιπα μέλη του 11μελούς διοικητικού συμβουλίου, η θητεία του οποίου είναι τριετής, επελέγησαν κυρίως μέσα από το στελεχιακό δυναμικό των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην εταιρεία.

Αναλυτικότερα, στο διοικητικό συμβούλιο θα συμμετάσχουν οι: Ελισάβετ Νικολαΐδου (επιχειρηματίας), Γιάννης Σταύρου (εκτελεστικός αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος/ΣΒΒΕ), Γεδεών Βούλης (οικονομικός επόπτης Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος/ΣΕΒΕ), Μανόλης Βλαχογιάννης (πρώτος αντιπρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης/ΕΒΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος (πρόεδροι των επιμελητηρίων Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό αντίστοιχα), Κωνταντίνος Χαντζαρίδης (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Αβραμόπουλος (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου) και Αθανάσιος Δρογαλάς (εκπρόσωπος εργαζομένων ΔΕΘ-HELEXPO).

***Ο νέος πρόεδρος Τάσος Τζήκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958 και αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.». και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ). Αποτελεί έναν από τους ιδρυτές της εταιρείας «Singular Software Α.Ε.», στην οποία διατέλεσε διευθύνων σύμβουλος το 1987-2004 και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2005.

Και τροπολογία για τη «διευκόλυνση λειτουργίας της ενοποιημένης εταιρείας»

Στο μεταξύ, τροπολογία με την οποία φιλοδοξεί να δώσει “βαθιά οικονομική ανάσα” στην ενοποιημένη ΔΕΘ-HELEXPO, αλλά και να διευρύνει κατά ένα μέλος τη σύνθεση του προαναφερθέντος διοικητικού συμβουλίου, προτείνει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Με την τροπολογία, που προτείνεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον κώδικα κοινωφελών περιουσιών, ρυθμίζονται μεταξύ άλλων -σύμφωνα με τον υπουργό- χρονίζοντα θέματα σχετικά με τα ακίνητα του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Σκοπός της προτεινόμενης ρύθμισης είναι η εναρμόνιση της μεταβίβασης κυριότητας ακινήτων με το σύστημα δημοσιότητας του Κτηματολογίου. Επίσης, η εναρμόνισή της με τις εν γένει υφιστάμενες και υπό εξέλιξη εμπράγματες έννομες σχέσεις της ΔΕΘ Α.Ε. επί ακινήτων, με γνώμονα τον κοινωφελή της χαρακτήρα.

Επιπλέον, επιλύονται προβλήματα που προέκυψαν κατά τη συγχώνευση των δυο εταιρειών, μέσω της καθιέρωσης διάταξης, με την οποία διευκολύνεται η μετά τη συγχώνευση άσκηση δικαιωμάτων, ικανοποίηση απαιτήσεων και εκπλήρωση υποχρεώσεων των συγχωνευόμενων εταιρειών.