Οπως σας είχα ενημερώσει από χθες, το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος –εν αντιθέσει προς τον Πρωθυπουργό, για τον οποίο σας έχω ενημερώσει επί του θέματος –τήρησε την παράδοση που θέλει τους αρχηγούς των κομμάτων να παραθέτουν δείπνα στους βουλευτές τους που μετέχουν στα τρία θερινά τμήματα της Βουλής. Εδώ που τα λέμε, σε καιρούς κρίσης για τον Βενιζέλο είναι και πιο εύκολο, ήτοι δεν κοστίζει, καθόσον στο δεύτερο θερινό τμήμα που δεξιώθηκε αυτή τη φορά, μετέχουν εννέα βουλευτές του –και δεν ήταν και όλοι.

Ηταν πάντως μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση καθόσον μετείχαν οι πιο «απείθαρχοι» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μιχάλης Κάσης. Στην παρέα ήταν επίσης ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παν. Ρήγας, ο Χρήστος Γκόκας και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν. Δικαιολογημένα απόντες ήταν ο Πύρρος Δήμας που λείπει στο εξωτερικό και ο Κώστας Τριαντάφυλλος ο οποίος εκείνη την ώρα εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ στο δείπνο των επιχειρηματιών με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Ασμουσεν, στη Βουλιαγμένη. Απουσίαζε και η Αντζελα Γκερέκου, αλλά δεν μετράει γιατί έχει ήδη αντικατασταθεί στο τμήμα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έφτασε στην ώρα του μόνος, αλλά με την πρώτη ματιά που έριξε στο τραπέζι διέκρινε δύο άδειες καρέκλες. Απουσίες; Οχι ακριβώς. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Γιάννης Δριβελέγκας είχαν καθυστερήσει γιατί παρακολουθούσαν το πρώτο ημίχρονο του ποδοσφαιρικού αγώνα Σάλκε – ΠΑΟΚ. Οταν έφτασαν ο παοκτζής πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσεξε την κατήφεια τους και του εξήγησαν ότι η ομάδα έχανε εκείνη τη στιγμή. Φυσικά του «παραπονέθηκαν» επειδή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παρακολούθηση του αγώνα.

Προηγουμένως όμως, την ώρα που έφθασε στο Πάρκο Ελευθερίας, ο Βενιζέλος είδε ότι δύο τραπέζια πέρα από τους δικούς του δειπνούσαν ο Κώστας Σημίτης (φωτογραφία) με τη σύζυγό του Δάφνη. Κατευθύνθηκε στο τραπέζι τους και τους χαιρέτησε. Είχε μια μικρή συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό, χωρίς όμως να ακουστεί από το τραπέζι των βουλευτών.

Ο Βενιζέλος παρήγγειλε μόνο μία μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και έπιασε τη συζήτηση, αρχής γενομένης από την παρουσία του στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, από όπου μόλις είχε επιστρέψει. Τους εξήγησε πώς έχουν τα πράγματα στην Αίγυπτο και στη Συρία και έδειχνε ενθουσιασμένος με τη παρουσίαση που έκανε η επικεφαλής του Συμβουλίου λαίδη Αστον. «Ηταν καλύτερη από κάθε άλλη φορά», τους είπε.

Ενδιαφέρουσα στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χατζηοσμάν τους μίλησε για το Ραμαζάνι, το οποίο ο ίδιος τηρεί απαρέγκλιτα, όμως απεδείχθη ότι ο Βενιζέλος ήξερε περισσότερα από αυτόν επί της θεωρητικής πλευράς του θέματος.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης εξαντλήθηκε στο… γιαούρτι! Οι ηπειρώτες βουλευτές Γκόκας και Κασής ανέφεραν ότι στη γαλακτοκομική εταιρεία Δωδώνη υπάρχουν νέα προβλήματα διότι ο ρώσος επενδυτής καθυστερεί να πληρώσει του παραγωγούς. Ετσι η κουβέντα έφτασε μέχρι τον Τσομπάνη. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του Τούρκου –κουρδικής καταγωγής –που κάνει χρυσές δουλειές στην Αμερική πουλώντας γιαούρτι το οποίο οι ομογενείς εκλαμβάνουν ως ελληνικής προέλευσης, ενώ αυτός χρησιμοποιεί –προφανώς παραπλανητικά –το όνομά του που είναι «Chobani» και φωνητικά αποδίδεται Τσομπάνη!