Ενας Γερμανός –ή Γερμανίδα –ανέβασε προ ετών στο Ιντερνετ ένα βίντεο από πανηγυράκι στα Κατάπολα της Αμοργού: τραγουδά ο καπετάνιος του «Σκοπελίτη», ο Γιάννης Σκοπελίτης –der kapitan der Skopelitis im Kafeneion der Katapola, όπως γράφει ο τουρίστας, και όλοι καταλαβαίνουμε, ξέρουμε ή δεν ξέρουμε γερμανικά. Οπου «Σκοπελίτης», το μήκους 45 μέτρων σκάφος που εξυπηρετεί τις Μικρές Κυκλάδες συνδέοντάς τες με τη Νάξο.

Μπείτε στο YouTube να το δείτε –και να το ακούσετε. Τι τραγουδά ο καπετάνιος; Εναν αμανέ που λέει «μην το τραβάτε το σχοινί, γιατί δεν παίρνει άλλο / και κάνετε τον πόνο μου ακόμα πιο μεγάλο». Είναι άγνωστο αν ο βιντεολήπτης καταλάβαινε τα λόγια –άλλωστε, δεν υπήρχε κανένας ιδιαίτερος λόγος εκείνη την εποχή. Τι ήθελε όμως να πει ο ποιητής;

Τίποτε από όλα αυτά που φαντάζεστε –το τραγούδι είναι πολύ παλιό. Πριν από τη χρεοκοπία μας, πριν από τα δάνεια της τρόικας, πριν από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Προφανώς ήταν για αισθηματικά –και προσωπικά. Αλλά η αλήθεια του είναι διαχρονική –και για όλα τα ζητήματα.

Το σχοινί

Μην το τραβάτε το σχοινί, γιατί δεν παίρνει άλλο –και ας τα ακούσει η τρόικα, ας τα ακούσει και η κυβέρνηση. Δεν παίρνει άλλο με τις απολύσεις στο Δημόσιο, χωρίς σχέδιο για να φτιάξουν τα πράγματα σε σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Δεν παίρνει άλλο με τους φόρους, χωρίς καμία σκέψη να μην πληρώνουν όλο και περισσότερα εκείνοι που ούτως ή άλλως πλήρωναν, ενώ εξακολουθούν να τη γλιτώνουν εκείνοι που δεν πλήρωναν. Δεν παίρνει άλλο με την ύφεση, χωρίς ούτε ένα πρόγραμμα για να γίνουν πεντέξι πράγματα που θα δώσουν κάποιες δουλειές.

Μην το τραβάτε το σχοινί, διότι μπορεί να σπάσει. Αυτό ήθελε να πει ο ποιητής. Αυτό τραγουδούσε ο καπετάνιος. Ο συμπατριώτης της κυρίας Μέρκελ το θυμάται άραγε το βίντεο που ανέβασε στο Ιντερνετ;