Από παιδί και από υπουργό μαθαίνεις την αλήθεια, για να παραφράσουμε την παροιμιώδη έκφραση. Εν προκειμένω από υπουργό: τον Αδωνη Γεωργιάδη. Εμφανιζόμενος στο πρωινό τηλεοπτικό πάνελ του ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας έριξε μια κροτίδα που μπορεί να αποδειχθεί και βόμβα διασποράς. Είπε ότι συνιστά «αίσχος» για το πολιτικό σύστημα ότι για να γίνουν κάποια πράγματα –και στην Υγεία, μεταξύ άλλων –αντί «να βρούμε το πολιτικό θάρρος να τα κάνουμε, προτιμήσαμε να τα βάλουμε στο Μνημόνιο και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό τον μπαμπούλα της δόσης».

Η προσέγγιση επαναφέρει μια παλιά υπόνοια για υπουργούς –στις κυβερνήσεις Παπανδρέου κυρίως –οι οποίοι προσέγγιζαν τους τροϊκανούς και τους ζητούσαν να εντάξουν στις απαιτήσεις τους κάποιες πολιτικές που οι ίδιοι ήθελαν να προωθήσουν και στη συνέχεια τις εμφάνιζαν ως «μνημονιακές υποχρεώσεις». Είχε γίνει σούσουρο τότε και είχαν ακουσθεί και ονόματα –αλλά η συζήτηση δεν προχώρησε.

Το θέμα ξαναζεσταίνεται, καθώς για πρώτη φορά ακούγεται από στόμα υπουργού ότι έγιναν τέτοια κόλπα. Το ερώτημα είναι: ξέρει κάτι ο Αδωνις ή πετάει κουβέντες στον αέρα από κεκτημένη επικοινωνιακή ταχύτητα;