Μετά φόβου Θεού –σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αντελήφθην –αρκετοί πολιτικοί παρέστησαν στις χθεσινές εκδηλώσεις για τη γιορτή της Παναγίας και πάντως αυτός ο φόβος (αν πάρουμε τη λέξη κυριολεκτικά) απεδείχθη αβάσιμος, όπου υπήρχε. Ουδείς τους ενόχλησε.

Να αναφερθώ κυρίως στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ο Κάρολος Παπούλιας (φωτογραφία), ο οποίος παραθερίζει από τις αρχές του μήνα στη Λευκάδα, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Νυδρί, όπου έκανε και τη μόνη πολιτική δήλωση, ευχόμενος να αποδειχθεί η χθεσινή ημέρα «αφετηρία της απαλλαγής του ελληνικού λαού από τα βάρη, που δυστυχώς για αρκετό χρόνο βαστάζει». Δίπλα του ήταν ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας και ο τοπικός βουλευτής Θόδωρος Σολδάτος και οι Αρχές της περιοχής.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προτίμησε την Παναγία Μυρτιδιώτισσα στην Πύλο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία. Με την ευκαιρία πέρασε και από την πλατεία της πόλης για καφέ και ψιλοκουβέντα με τους συμπατριώτες του. Σήμερα θα επισκεφθεί το δημαρχείο της Πύλου, όπου σε ειδική εκδήλωση θα αποκαλυφθεί ανδριάντας ενός ναυτικού, ο οποίος το 1980 έσωσε συναδέλφους του σε ναυάγιο. Επισκέψεις στο μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα όπου διαμένει δέχθηκε –εξ όσων έγιναν γνωστά -, αλλά όσοι έχουν εικόνα από τις κινήσεις του έλεγαν ότι το τηλέφωνό του δεν το αποχωρίσθηκε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος στη Σκόπελο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νησάκι του Ιονίου κοντά στην Κέρκυρα δεν έδωσαν σημεία ζωής χθες. Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, που κάνει τις διακοπές του στην Ημαθία, βρέθηκε στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, όπου εκπροσωπήθηκαν τα κόμματα και η κυβέρνηση από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου. Ο Πάνος Καμμένος βρέθηκε στην Ικαρία και ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ στη Λιβαδειά.

Για να κλείσω το θέμα με τις παρουσίες πολιτικών στη γιορτή της Μεγαλόχαρης, να συμπληρώσω ότι στην Τήνο πήγε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ στους Παξούς, από όπου κατάγεται, βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας (φωτογραφία).

Στην άλλη μεγάλη Παναγία, την Εκατονταπυλιανή της Πάρου, από την κυβέρνηση ήταν παρών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και από το ΠΑΣΟΚ η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Συλβάνα Ράπτη, που κάνει διακοπές στο νησί, όπως και η επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Μαρία Δαμανάκη.

Το εθιμικό δίκαιο

των προνομίων

Υπήρξε πράγματι πρόθεση να αυξηθούν οι συντάξιμες αποδοχές βουλευτών και δημάρχων πίσω από μια αθώα διάταξη που πέρασε προ ημερών «στη ζούλα» από τη Βουλή; Σε νομοσχέδιο μάλιστα το οποίο, κατά τα λοιπά, επέβαλλε περικοπές, εξού και οι βουλευτές που το ψήφισαν το έκαναν με βαριά καρδιά; Επισήμως ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τέτοια πράγματα. Αντιθέτως καταργεί προνόμια.

Γενικώς η κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε και μεγάλη άνεση επί του θέματος, έστω και αν αυτές τις ημέρες που προέκυψε βρίσκεται διασκορπισμένη στις παραλίες ανά την επικράτεια. Η πρόθεσή της πάντως –αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις του Γιάννη Βρούτση) –είναι να επανεξετάσει συνολικά το μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς βουλευτών, δημάρχων και λοιπών αιρετών. Περαιτέρω μάλιστα θα καταργηθούν «διευθετήσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις» που έχουν θεσπιστεί με παλαιότερους νόμους.

Εδώ υπάρχει ζουμί. Διότι αν πράγματι αυτή είναι η κυβερνητική πρόθεση και αναζητηθούν τα προνόμια και οι συναφείς ρυθμίσεις, θα ανακαλύψουν εντυπωσιακές καταστάσεις. Οπως πρώην υπουργούς –που σήμερα είναι απλοί πολίτες –οι οποίοι κάνουν χρήση κρατικών διευκολύνσεων, ενίοτε και χωρίς να υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη, αλλά σαν εθιμικό δίκαιο. Θα πρέπει επίσης να επεκταθούν και σε διευκολύνσεις που παρέχονται μέσω του Κανονισμού της Βουλής σε πρόσωπα που δεν είναι καν μέλη της –όπως οι πρώην πρόεδροι του Σώματος.