Δεν είχε έμπνευση ο κυβερνητικός αξιωματούχος που εξέδωσε προ ημερών την ανακοίνωση για την τοποθέτηση νέων γενικών γραμματέων. Ηδη αυτή η ανακοίνωση προκάλεσε ένα ενδοκυβερνητικό θέμα που μπορεί να αποδειχθεί και μείζον: ο διορισμός μιας κυρίας στη Γενική Γραμματεία Εθνικού Κέντρου, Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, ερήμην του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, τους έκανε έξαλλους και φέρονται διατεθειμένοι να το κάνουν κεραμιδαριό αν δεν ακυρωθεί η ανακοίνωση. Η οποία, ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να ισχύσει αφού δεν θα την υπογράψουν, όπως διεμήνυσαν.

Τώρα προκύπτει ότι η ίδια ανακοίνωση δημιουργεί και άλλο θέμα. Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος –που διατηρεί παραδόξως τη θέση του και στην ΚΕΔΕ –ορίζεται «Ειδικός Συντονιστής για τη διαχείριση των αποβλήτων», θα αναβαθμιστεί μάλιστα όταν συσταθεί ειδική γραμματεία με αυτό το αντικείμενο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τον νόμο, αρμόδιος γι’ αυτά τα θέματα είναι ο εκλεγμένος περιφερειάρχης. Ειδικά για την Αττική, την οποία αφορά κατά κύριο λόγο αυτή υπόθεση, είναι ο Γιάννης Σγουρός (φωτογραφία), που έχει υπογράψει και όλες τις συναφείς αποφάσεις μέχρι σήμερα. Μένει λοιπόν προς διευκρίνιση αν η κυβέρνηση τον καπελώνει ή αν πρόκειται να του αφαιρεθεί η αρμοδιότητα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γνωρίζοντες τον άνδρα λένε ότι ο Σγουρός δεν πρόκειται να παρακολουθεί άβουλος να συρρικνώνουν τον ρόλο που του ανετέθη διά της εκλογής του.