Σε θαύμα της Μεγαλόχαρης πρέπει να αποδοθεί μάλλον ότι η κυβέρνηση σώθηκε χθες από μια αιφνίδια αναταραχή, για να μην πω από κρίση. Αλλά δεν αρκεί: θα χρειαστεί και δεύτερο θαύμα για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Και ιδού πώς έχει το θέμα.

Η υπόθεση είναι γνωστή –από «ΤΑ ΝΕΑ»: ενώ στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η θέση του γενικού γραμματέα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης καταργείται, αιφνιδίως μια κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι διορίζεται στη θέση μια κυρία. Μπορεί να είναι καλή και άξια η γυναίκα, αλλά δεν τη διόρισε η πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έμαθε από την τηλεόραση και η Εύη Χριστοφιλοπούλου (φωτογραφία) από τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Και ακολούθησε το έλα να δεις. Η υφυπουργός πήρε φωτιά και για δύο επιπλέον λόγους. Πρώτον, το θέμα είναι της δικής της αρμοδιότητας και, δεύτερον, πληροφορήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ γνώριζε, αλλά δεν την ενημέρωσε. Αρχισε, λοιπόν, να φωνάζει όπου έβρισκε και, μεταξύ άλλων, έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον ίδιο τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Στο ΠΑΣΟΚ άρχισε τρικυμία και ώς τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προσπαθούσαν να την ηρεμήσουν. Γιατί έβλεπαν ότι η επομένη θα τους ξημέρωνε με παραίτηση της κυρίας.

Αλλά το μείζον κυβερνητικό πρόβλημα προέκυψε από την πλευρά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος κάλυψε την υφυπουργό του και διεμήνυσε στο Μέγαρο Μαξίμου, με ευγενή αλλά απολύτως αποφασιστικό τρόπο, ότι εκτός από την προσωπική ενόχλησή του –για την οποία ακούω θα μιλήσει εν ευθέτω χρόνω εκεί που πρέπει –επ’ ουδενί προτίθεται να εγκρίνει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Η δικαιολογία ότι η κυρία τοποθετήθηκε προσωρινά έκανε χειρότερα τα πράγματα και ο Κυριάκος άρχιζε να ανεβάζει στροφές στην αντίδρασή του.

Η συνέχεια μένει για μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ο υπουργός έφυγε χθες για διακοπές διαβεβαιώνοντας τους συνεργάτες του ότι δεν προτίθεται να αλλάξει γνώμη –οπότε το μπαλάκι βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε, όπως που λένε, μόλις χθες το μεσημέρι. Και διάφοροι συνεργάτες του –από τηλεφώνου, γιατί αρκετοί απουσιάζουν –κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αδιέξοδο. Ορισμένοι ενδεχομένως να ανάψουν κερί στην Παναγία, μπας και βάλει το χέρι της. Αλλοι, όμως, πιο πρακτικοί, βρίσκουν, όπως πληροφορούμαι, ως καλύτερη λύση να μη δεχθεί τον διορισμό της η τοποθετηθείσα και να λήξει το θέμα. Για να δούμε, θα λήξει;