Δεν είναι απλώς έξυπνο. Θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει έως και σατανικό. Την ημέρα που ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα γιορτάζει την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο παλαιός φίλος του Ανδρέας Λοβέρδος (φωτογραφία) θα γιορτάζει την ίδρυση του δικού του κόμματος. Επέλεξε την 3η Σεπτεμβρίου για να εγκαινιάσει τα γραφεία του κόμματός του Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, στην οδό Αμερικής, και να κοινοποιήσει τη δική του Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο θα περιέχει προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το σύνθημα «Η Ελληνική Δημοκρατία πρέπει να παραχωρήσει τη θέση της στην Δ’ Ελληνική Δημοκρατία».

Σε άλλη περίπτωση αυτή η ιδιότυπη αντίπραξη που κάνει ο Λοβέρδος στον Βενιζέλο μπορεί να μην προκαλούσε υπόνοιες στο ΠΑΣΟΚ. Από χθες όμως που έγινε γνωστό ότι ο Ανδρέας θα ανοίξει μαγαζί απέναντι, και παρότι στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν μείνει τρεις άνθρωποι όλοι κι όλοι –Κωνσταντινόπουλος, Πρωτόπαπας, Καρύδης -, άρχισαν να ψιλοψάχνονται.

Κατ’ αρχάς έχει σημασία γι’ αυτούς ποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα προσκληθούν και ποιοι από αυτούς θα παραστούν. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να δουν τον Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο ο Λοβέρδος τα είπε προ ημερών στην Πάρο; Μετά θα ήθελαν να ξέρουν αν η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα θα εξασφαλίσει την παρουσία εκπροσώπων από άλλα κόμματα, κάτι που θα της έδινε υπόσταση υπολογίσιμου τμήματος του πολιτικού συστήματος. Και τρίτον και σημαντικότερο, θέλουν να πιστεύουν ότι δεν θα αιφνιδιαστούν με την παρουσία κάποιου βουλευτή από όσους εξελέγησαν το 2012 με το ΠΑΣΟΚ. Πέραν του Χρήστου Αηδόνη, εννοείται.

Κοντολογίς, ο Λοβέρδος τους έβαλε να τρέχουν αυγουστιάτικα, ενώ ο ίδιος απολαμβάνει τη φύση κάπου στην Αμαλιάδα –συνήθη τόπο των θερινών διακοπών του. Στο μεταξύ –και χωρίς να υπαινίσσομαι ότι έχει κάποια σχέση, διότι δεν το γνωρίζω –χθες δεν ανακοινώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η λίστα με τους ομιλητές των εκδηλώσεων του ΠΑΣΟΚ στις 3-4 Σεπτεμβρίου. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν ότι «ο πρόεδρος ζήτησε να δοθεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο» –για λόγους που οι συνομιλητές μου δεν γνώριζαν.